«Золоту пальмову гілку» 72-го Каннського кінофестивалю отримала стрічка корейського режисера «Паразити»

28.05.2019
«Золоту пальмову гілку» 72-го Каннського кінофестивалю отримала стрічка корейського режисера «Паразити»

У Канн Бандерас приїхав зі своєю на 20 років молодшою подружкою Ніколь Кемпбел.

Головний приз Каннського кінофе­стивалю вперше поїхав у Південну Корею.
 
 
Журі під головуванням мексиканського кінорежисера Алехандро Гонсалеса Іньярріту одноголосно присудило «Золоту пальмову гілку» фільму південно-корейського режисера Пон Чжун Хо «Паразити». Переможця оголосили в суботу, 25 травня. 
 
Отримуючи приз із рук легенди французького кіно Катрін Деньов, корейський режисер заявив, що хоче подякувати двом французьким режисерам — Анрі-Жоржу Клузо  (1907—1977) та Клоду Шабролю (1930—2010) , які надихнули його на створення цього фільму. «Паразити» — це сатирична комедія на тему «багаті й бідні»: члени однієї бідної родини влаштовуються прислугою в маєток багатої родини, щоб надалі повністю заволодіти ним… 
 
Гран-прі, другий за значимістю приз фестивалю, дістався фільму молодої режисерки з Сенегалу Міті Діоп «Атлантика». Можливо, що на вибір журі вплинула популярна нині тема мігрантів з Африки. Стрічка розповідає про долю молодої дівчини з Дакару, яку намагаються видати заміж за нелюба, хоча вона кохає іншого. Як і багато інших сенегальців, її коханий залишає Дакар, щоб дістатися через Атлантику до берегів Європи, але гине. Надалі він повертається до головної героїні у формі духа. Наразі ця стрічка, що є сумішшю драми, містичного трилера і детектива, є найбільшим успіхом кінематографії Сенегалу (хоч і в копродукції з Європою) на всіх світових кінофестивалях. А режисерка фільму Маті Діоп стала першою жінкою африканського походження, яка взяла участь в кіноконкурсі в Каннах. 
 
Приз журі поділили фаворит французьких ЗМІ фільм режисера-дебютанта Ладжа Лі «Упосліджені» про проблемних мешканців французьких передмість (знову ж болюча тема мігрантів) та бразильська стрічка «Бакурау» режисерського дуету Клебера Мендонсі Фільйо та Жуліано Дорнеля.
Хоча головним претендентом на нагороду в Канні вважали стрічку славетного іспанського кінорежисера Педро Альмодовара «Біль і слава», але вона була відзначена лише в категорії «Кращий актор у головній ролі». Її отримав Антоніо Бандерас. Головного «мачо» іспанського та голлівудського кіно, якому влітку «стукне» 59 років, нагородили гучними оплесками, особливо враховуючи, що він нещодавно переніс інфаркт та операцію на серці. 
 
Кращою акторкою стала британка Емілі Бічем за роль в австрійському фільмі «Малюк Джо». 
 
А от повне розчарування чекало на славетного епатажного американського режисера Квентіна Тарантіно, який 25 років тому переміг на Каннському кінофестивалі з фільмом «Кримінальне чтиво». На цьогорічний фест він вибрався зі стрічкою «Одного разу в Голлівуді» з очевидним наміром повторити успіх. Не вийшло. Не врятувало й те, що головні ролі в його новій роботі виконують суперзірки американського кіно Бред Пітт та Леонардо Ді Капріо.