Інвестори негативно відреагували на перші призначення Президента Зеленського

24.05.2019
Інвестори негативно відреагували на перші призначення Президента Зеленського

Подальші призначення на високі посади людей із кола бізнесмена Ігоря Коломойського можуть спричинити відтік інвестицій з України, — таку думку висловив президент Європейської бізнес-асоціації та глава інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала.
 
«На жаль, інвестори, судячи з реакцій на єврооблігації й на українську гривню, відреагували на такі призначення негативно. Перша реакція — негативна», — сказав Фіала на форумі «Відповідальність, довіра, інклюзивність: бачення реформ завтрашнього дня.
 
Пропозиції громадянського суспільства». — Чим більше буде серед призначень людей з орбіти Коломойського, тим швидше це призведе до зростання вартості наших запозичень і тим складніше стане для корпорацій і для уряду залучати гроші і в Україні, і за кордоном. Гроші будуть дуже дорогими, може навіть статися відтік інвестицій», — сказав він у кулуарах форуму.
 
За словами Фіали, у інвесторів виникає скепсис щодо подальшого потенціалу України рухатися в напрямку встановлення верховенства права, вкрай важливого для залучення інвестицій в країну.
 
Він також звернув увагу, що раніше озвучені Зеленським імена радників з економічних реформ, а саме екс-міністра економічного розвитку і торгівлі Абромавічуса і екс-глави Мінфіну Олександра Данилюка, не фігурують серед перших призначень в економічному блоці.
 
«Призначення Геруса представником Президента в Кабміні я не назвав би суперпозитивним маркером», — додав він. 
 
За словами Фіали, він поки не бачить, хто в адміністрації Президента відповідатиме за роботу з бізнесом або за економічну політику. Тим часом для стабільності фінансової ситуації Україні вкрай необхідно залучити хоча б один транш від Міжнародного валютного фонду до кінця 2019 року: «Без цього ми не отримаємо і макрофінансової допомоги від ЄС, Світового банку.
 
Доведеться запозичувати величезну суму на зовнішніх і внутрішніх ринках — і в такому випадку від інвесторів вимагатиметься набагато вища прибутковість. А це обійдеться дуже дорого».
 
Нагадаємо, що місія Міжнародного валютного фонду скорочує графік роботи в Україні і не переглядатиме програму співпраці. Кабінет Міністрів офіційно підтвердив, що місія МВФ може достроково припинити роботу в Україні, але поки що переговори тривають.
 
Неможливість здій­снення запланованого перегляду програми stand by в умовах заявленого розпуску Ради і відставки уряду змусила місію переглянути статус візиту.