На чемпіонаті Європи в Баку українські художні гімнастки здобули дві медалі

24.05.2019
На чемпіонаті Європи в Баку українські художні гімнастки здобули дві медалі

Юна вітчизняна грація Влада Нікольченко стала бронзовою медалісткою ЧЄ-2019 в Баку. (Фото з сайта ukrinform.ua.)

Додому з бакинського континентального форуму вітчизняні художні грації повернулися не тільки з двома нагородами.
 
 
Привезла українська делегація, котру очолювала президент Федерації гімнастики України та водночас головний тренер національної збірної Ірина Дерюгіна, й офіційний прапор чемпіонату Європи, господарем котрого в наступному році буде саме наша країна.
 
 
Отримавши його з рук президента Європейського гімнастичного союзу Фарида Гаібова, Ірина Іванівна не приховувала своїх емоцій, міцно притиснувши синій стяг організації до своїх грудей.
 
 
Провівши 15 років тому в Києві свій перший чемпіонат Європи й виступивши в 2013-му господарем світової першості, наступного року Україна знову прийматиме європейський чемпіонат з художньої гімнастики, на якому  будуть розіграні останні ліцензії на Олімпійські ігри-2020 в Токіо.
 
Поки ж у наших художніх грацій на руках є дві перепустки на домашній єврофорум, котрий для синьо-жовтої збірної в Баку здобули Влада Нікольченко та Вікторія Онопрієнко. На ЧЄ-2019 вихованки школи Дерюгіних посіли п’яте місце в командному заліку, що дозволило їм забронювати на майбутній турнір у Києві дві квоти.
 
Загалом, за підсумками кваліфікації, до «малих» фіналів змогла пробитися лише лідер збірної України Нікольченко, котра з обручем та булавами отримала нагоду боротися за медалі. Щоправда, у фіналі з обручем виступ Владі не вдався.
 
Припустившись кількох помилок, вона завершила змагання лише на восьмому місці.
 
Водночас відмінна програма з булавами, котрі вважаються «коронкою» Нікольченко, принесла вітчизняній примі бронзову нагороду (22,475 бала). Кращими за лідера української збірної в цій дисципліні були дві росіянки, сестри-близнючки — Аріна (23,200) та Діна (22,950) Аверіни.
 
При цьому з персоною 16-річної Нікольченко керівництво вітчизняної художної гімнастики пов’язує серйозні медальні сподівання. У березні в столичному Палаці спорту Влада стала першою за десять років українською гімнасткою, котрій вдалося виграти багатоборство на «Кубку Дерюгіної». Цей факт неабияк потішив головного тренера української гімнастичної збірної.
 
Варто відзначити, що в школі Дерюгіної нині підростає пристойна зміна олімпійським призеркам Ганні Безсоновій та Ганні Різатдіновій. Окрім новоспеченої бронзової призерки європейського чемпіонату Нікольченко, там чекають успіхів на дорослій арені й від Христини Пограничної, котра на Юнацькій літній Олімпіаді-2018 в Аргентині здобула «срібло» в абсолютній першості.
 
Без сумніву, оптимізму наставницям «синьо-жовтих» додала й перша за всю історію незалежності України континентальна медаль наших юніорок-груповичок, котрі стали другими у фіналі з п’ятьма обручами.