І якщо вам можна шпинат — не пропустіть його сезону!
Яєчня зi шпинатом чи сир, заправлений спеціями і пастою зі шпинату (листя пропустити крізь м’ясорубку) — чудовий початок дня. А якщо ще трохи підключити фантазію, то зі шпинатом можна готувати і готувати.
Барвисті бургери
Вони ж — бургери з м’яса, моркви та шпинату, наїдок, яким залюбки смакують діти.
Інгредієнти: 500 г фаршу з яловичини, баранини або свинини (ви також можете взяти мелену індичку або курку), 250 г дрібно натертої моркви, 250 г дрібно нарізаного шпинату, дрібно нарізана цибулина, 2 подрібнені зубчики часнику, чайна ложка кмину (5 г), 2 столові ложки тертої куркуми (20 г), 3 столові ложки сухарів (30 г), сіль і перець (за смаком).
Змішайте всі інгредієнти, зробіть бургери та підсмажте їх.
Подавайте з булочками або рисом. Можна замінити моркву на броколі (дрібно натріть її та додайте до фаршу). І готова цікава та ошатна страва!
Шпинатні вареники
Чому б не поекспериментувати з варениками? Якщо вони будуть зі шпинатом, то це лише додаткові плюси. Ще знадобиться черемша, поки вона є на городах, та кріп. Пучок шпинату і трохи кропу подрібнити, залити склянкою холодної води і ретельно збити блендером. Додати яйце, ложку олії, борошна стільки, щоб вийшло туге тісто, яке ретельно вимісити, залишити в холоді на годину, замотавши в плівку.
Начинка: 400 г домашнього сиру, жовток і трохи подрібнених пагонів молодої черемші, сіль за смаком. Варити, як звичайні вареники, — у підсоленому окропі п’ять хвилин. Витягти шумівкою, заправити розтопленим маслом і подрібненим кропом. Чудові вареники готові, можна скликати родину!
Художня кулінарія: пляцок шпинатно-малиновий
Цей рецепт львів’янки Ірини Паращак давно став улюбленим для багатьох гурманів. Кулінарна майстриня запевняє, що готується пляцок просто, хіба що писати довго. Але ось вам перепис.
Потрібна форма 26х36.
Шпинатний бісквіт: 6 білків (жовтки окремо), склянка цукру, 3 столові ложки олії, пучок шпинату, склянка борошна, чайна ложка порошку для випічки.
Малиновий джем: 400 мл соку малини, 100 г цукру, 2 столові ложки крохмалю.
Сметанковий крем: 0,5 л сметани , цукор — пудра до смаку, сік лимона.
Отож спочатку випечемо шпинатний бісквіт. Білки збити з цукром. Жовтки вимішати з олією і додати до білків. Шпинат промити, порізати, додати 2 столові ложки окропу, збити блендером до однорідності. Збиваючи білки з жовтками, додаємо шпинат. Наприкінці всипаємо борошно з порошком і все легко вимішуємо.
На змащене деко виливаємо бісквіт, печемо при 170-150 градусах 15-20 хвилин. Коли охолоне, розрізаємо на три частини, по 12 см кожна.
Малиновий джем: частину соку малини влити в посудину, додати цукор, нехай закипить, у другій частині розвести крохмаль, все з’єднати і заварити. Гарячий джем нанести на всі три коржі.
Сметанковий крем: сметану збити з цукром, додати сік лимона. Три коржі перекладаємо сметанковим кремом, тобто бісквіт — малиновий джем — сметанковий крем — бісквіт, і далі по порядку. Прикрасити за бажанням і смакувати та пригощати!
Шпинатний коктейль
Коктейль зі шпинату.
«Якщо діти не особливо сприймають шпинат, є чудовий вихід — зробити для них коктейль, у склад якого входить шпинат, — каже львів’янка Оля Дудник. — Його смак не відчувається, тому будь-яка дитина вип’є із задоволенням. Отже, жменю свіжого шпинату подрібнити блендером на пюре, додавати поступово і збивати порізане на дольки велике яблуко, тоді морозиво (так, щоб коктейлю вистачило на дві порції). Моя дітвора ну дуже любить цей зелений освіжаючий коктейль».
Шпинат — це красиве і корисне! Готуймо красиво і з користю!