Лісова варта: Новий закон відчутно збільшить покарання за несанкціоноване вирубування лісу

22.05.2019
Минулого тижня одним з останніх документів тепер уже екс-Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів». Перед цим більшістю голосів (241) його підтримала Верховна Рада України. 
 
 
Нову редакцію закону розробляла ініціативна група народних депутатів спільно з представниками різних громадських організацій, зокрема Всесвітнім фондом природи WWF Україна. Як уже писала «УМ», пролобійовані поправки стали реакцією на закон, прийнятий Парламентом у вересні 2018 року: там кримінальна відповідальність для громадян визначалась при шкоді від 1 мільйона 921 тисячі гривень. Така висока сума збитків спровокувала декриміналізацію майже всіх незаконних рубок. «Це призвело до підвищення кількості незаконних вирубок лісу та закриття усіх раніше виявлених справ судами і правоохоронними органами», — пояснив Дмитро Карабчук, координатор проекту WWF «Лісова варта».
 
 
Відтепер же, згідно з новою редакцією закону, кримінальна відповідальність загрожує за незаконну вирубку, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, якщо шкода була завдана на суму від 19 тисяч 210 гривень. Крім того, адміністративні штрафи підвищили мінімум удвічі. Зокрема, штраф для громадян за незаконну вирубку підняли з 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — до 30-60. Посадові особи платитимуть за порушення закону більше: замість 75-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 150-300.
 
 
Прийняття закону виправить помилку, згідно з якою більшість незаконних вирубок не підпадала під кримінальне правопорушення з початку цього року.
 
 
Це зупиняє розпочату хвилю уникнення відповідальності за скоєні браконьєрські вирубки, вважає координатор лісових проектів WWF Україна Андрій Плига.
 
«Тепер справа за ефективними діями поліції та інших правоохоронних органів, які зобов’язані виявляти «чорних лісорубів» та тих хто продає, перевозить і переробляє незаконно добуту деревину. Утім, без нашої активної участі у моніторингу, виявлення і повідомлень про незаконні вирубки правоохоронцям — вони будуть і надалі продовжуватись. Моніторинг — це постійна справа всього нашого суспільства», — додає Дмитро Карабчук.
Нагадаємо, з 2016 року задля зменшення незаконних вирубок WWF Україна започаткував проект «Лісова варта». Упродовж 2017-2018 років залучені експерти здійснили близько 200 виїздів, переважно у Карпатському регіоні, для консультування активістів щодо законності вирубок лісу та дій у разі виявлення такого злочину.