Google заблокує всі оновлення для Huawei через підозру в шпіонажі

21.05.2019
Google заблокує всі оновлення для Huawei через підозру в шпіонажі

Події довкола Huawei є елементом торговельної війни між США і Китаєм.

Смартфони Huawei не отримуватимуть оновлення Android, оскільки корпорація Google перериває співпрацю з китайською компанією після того, як міністерство торгівлі США внесло її в «чорний» список. Це означає, що Huawei не зможе використовувати сервіси та програми Google, в тому числі магазин додатків Google play і електронну пошту Gmail, повідомила в неділю, 19 травня, агенція «Рейтер» iз посиланням на власні джерела.
 
У Huawei залишиться доступ до Android, але тільки в тій версії, яка є у відкритих джерелах. Китайська компанія позбудеться доступу до технологій і програмного забезпечення Google, а також не зможе розраховувати на технічну підтримку. В Google триває обговорення варіантів співпраці з Huawei на нових умовах, уточнює агенція. Адвокати Huawei, у свою чергу, вивчають вплив на компанію внесення її в «чорний» список, повідомили у компанії минулого тижня.
 
США підозрюють Huawei у шпигунстві, зазначає «Німецька хвиля». Міністерство торгівлі США внесло Huawei та ще 70 пов’язаних з китайським концерном підприємств до списку організацій та осіб, стосовно яких діють заборони чи обмеження за «діяльність, яка суперечить національній безпеці» країни. Цей крок ускладнить Huawei придбання виробленого американськими компаніями технологічного обладнання.
 
Раніше у США неодноразово заявляли, що Huawei надто сильно пов’язаний з урядом КНР, й адміністрація Трампа наполягала на відстороненні китайського концерну від робіт із запровадження мереж 5G.
 
У січні міністерство юстиції США висунуло Huawei, двом її дочірнім підприємствам і фінансовій директорці Мен Ваньчжоу звинувачення у скоєнні низки злочинів. Їх обвинувачують у банківському шахрайстві, порушенні санкцій, перешкоджанні правосуддю, а також промисловому шпигунстві.
 
Крім того, Huawei звинувачують у викраданні комерційної таємниці у його американських партнерів. Ідеться насамперед про розробки компанії T-Mobile в галузі роботизованих телефонів. Такі дії китайського технологічного концерну не лише завдали шкоди американським компаніям i фінансовим інституціям, а й «становили загрозу вільній i чесній світовій торгівлі», наголошують у ФБР.
 
Санкції США вдарять не лише по самій компанії Huawei, а й по користувачах її продукції. У 2018 році концерн обійшов американську компанію Apple і став другим найбільшим виробником смартфонів у світі після корейської компанії Samsung. Зокрема, з червня минулого року Huawei є лідером продажів смартфонів на російському ринку.
 
Мобільні пристрої Huawei стають дедалі популярніші і в Україні. Обсяги їхніх продажів стрімко зростають: від 30 мільйонів доларів у 2016 році до понад 100 мільйонів торік, повідомляє «Укрінформ».
 
Також обладнання Huawei використовується СП ВАТ ІТК (торгова марка «CDMA ua»). А ще китайська компанія поставляє в Україну 3G модеми CDMA-стандарту для оператора Інтертелеком. Відтак далека війна двох країн-гігантів за технологічне лідерство може зачепити пересічного користувача і в Україні, і в будь-якій іншій державі.