Глава уряду Вірменії Нікол Пашинян закликав громадян блокувати корумповані суди

21.05.2019
Глава уряду Вірменії Нікол Пашинян закликав громадян блокувати корумповані суди

Роберта Кочаряна, обвинуваченого в поваленні конституційного ладу, суд двічі звільняв з-під арешту

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у неділю, 19 травня, закликав громадян зранку в понеділок, 20 травня, заблокувати всі будівлі судів у республіці.
 
«Завтра з 08:30 (за місцевим часом. — Авт.) блокуємо всі входи і виходи всіх без винятку судів у республіці, щоб ніхто не міг увійти туди. З 12:00 мій виступ буде транслюватися в прямому ефірі», — написав Пашинян на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук».
 
За його словами, 20 травня він має намір оголосити «другий, найважливіший, етап вірменської революції». «Очікую всенародної підтримки», — зазначив Пашинян. Цій заяві передувало рішення суду 18 травня про звільнення з-під арешту екс-президента Вірменії Роберта Кочаряна, обвинуваченого в поваленні конституційного ладу. Невдовзі після рішення суду Кочарян вийшов з будівлі Служби національної безпеки (СНБ) Вірменії, де його утримували в кримінально-виконавчій установі «Кентрон».
 
Слухання у справі екс-президента Вірменії почалися в Єревані 13 травня з розгляду питання про обрання фігуранту запобіжного заходу у вигляді арешту. Кочарян був повторно заарештований 7 грудня 2018 року і з того часу перебував у СІЗО. Вперше політика заарештували в липні минулого року, але вже в серпні суд скасував арешт.
 
30 квітня Генпрокуратура Вірменії опублікувала обвинувальний висновок у справі, фігурантами якої є Кочарян і кілька колишніх високопоставлених чиновників країни. Раніше Спеціальна слідча служба Вірменії повідомила, що завершила досудове розслідування кримінальної справи, порушеної у зв’язку з березневими подіями 2008 року, в рамках якої Кочаряну було пред’явлено звинувачення в поваленні конституційного ладу країни. Як повідомлялося, екс-президента в рамках цієї справи також звинувачують в отриманні хабара в особливо великому розмірі. Справу з обвинувальним висновком направлено до суду.
 
Фігурантами кримінальної справи є також екс-міністр оборони Сейран Оганян, колишній заступник міністра оборони і колишній генсек ОДКБ Юрій Хачатуров, а також колишній керівник апарату президента, колишній віце-прем’єр Армен Геворкян.
 
Ця кримінальна справа стосується подій 2008 року, коли Кочарян залишав президентську посаду і готувався передати повноваження Сержу Саргсяну, який переміг на виборах. Незгодні з результатами голосування прихильники кандидата в президенти Левона Тер-Петросяна організували акції протесту.
 
1 березня 2008 року влада Вірменії розігнала учасників багатотисячної акції. Під час заворушень загинуло 10 людей, понад 250 дістали поранення.
 
Додамо, що раніше прес-секретар прем’єра Володимир Карапетян заявив, що у Вірменії всі гілки влади розділені і країна є правовою державою.
 
«Судова влада користується повною свободою. Влада рішуче гарантувала законний хід усіх процесів. Інша справа, що після демократичних змін, які відбулись в країні, у Вірменії діє стара судова система, щодо рішень якої рівень довіри суспільства не змінився», — написав Карапетян на своїй сторінці в «Фейсбуці».
 
Мабуть, кращого способу змінити стару систему, ніж революційний, у Вірменії не знайшли...