Прикордонники ООС врятували пораненого втікача від окупантів ДНР

21.05.2019
Активізацію воєнних дій напередодні зміни президентської влади в Україні засвідчують всі сторони. Це пов’язано як з погодними умовами, які сприяють проведенню воєнних операцій, так і з політичною складовою. Загострення відбувається на тлі розмов про невідворотну зміну Мінського формату. Отже, ворогу потрібні докази порушення нашою стороною домовленостей, які він інколи відверто фальсифікує та намагається провокувати. Натомість, українська сторона стійко боронить рідну землю, даючи адекватну відповідь противнику. 

Бойові втрати

За даними прес-служби Операції Об’єднаних сил, російські окупаційні війська та їхні посіпаки обстрілюють нашу територію, застосовуючи заборонені Мінськими угодами артилерійські системи 152, 122, 100 мм та міномети калібру 120 та 82 мм, а також озброєння бойових машин піхоти, зенітних установок, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
На жаль, чотирьох українських воїнів за вихідні було поранено.
 
Це прапорщик Олександр Козин і солдати Петро Парсенович, Роман Досяк та Сергій Савельєв.
 
У прес-центрі штабу Об’єднаних сил розповіли про обставини бо­йових поранень, зазначивши, що всіх воїнів представлять до нагородження. На луганському напрямку група ворожої піхоти опівночі перемістилася в смугу забезпечення, щоб оточити ротний опорний пункт бригади ЗСУ, яка обороняє селище Кримське.
 
«Для прикриття дій своєї піхоти ворог розпочав інтенсивний обстріл наших позицій iз гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Солдати Петро Парсенович та Роман Досяк у цей час перебували на взводному опорному пункті. Помітивши переміщення ворога, вони з товаришами відкрили вогонь по групі противника. Рішучі дії наших захисників примусили ворога відступити. Для прикриття відступу противник посилив обстріл взводного опорного пункту, внаслідок чого Петро і Роман отримали поранення. Їм надали необхідну допомогу та евакуювали. Загрози для життя військовослужбовців немає», — розповів речник прес-центру ООС Олексій Жуганов на брифінгу 19 травня. 
 
На цьому ж напрямку вдень противник намагався у межах іншого батальйонного району оборони провести розвідку боєм. Під прикриттям вогню гранатометів ворожа піхота почала наближатись до наших позицій.
 
Солдат Сергій Савельєв після виявлення ворога разом із товаришами зосередженим вогнем примусив противника відступити. Під час зміни позиції поблизу Сергія вибухнула одна з ворожих гранат, воїн отримав поранення. Йому надали медичну допомогу та організували евакуацію. Загрози для життя військовослужбовця немає.
 
Поблизу міста Авдіївка на Донеччині противник намагався приховано переміститися, щоб покращити позиції. Прапорщик Олександр Козин, який у цей час перебував на ВОПі, помітив рух противника та відкрив разом iз товаришами по ворогу вогонь, примусивши відступити.
 
«Прикриваючи свій відступ, противник розпочав обстріл наших захисників з автоматичних станкових гранатометів. Внаслідок вибуху гранати Олександр отримав поранення. Військовослужбовцю надано допомогу та евакуйовано. Загрози його життю немає», — зазначив Жуганов. За даними розвідки Об’єднаних сил, в зоні проведення операції того дня двох окупантів було знищено, ще трьох — поранено». 

Із чим наскочили, тим і поплатилися

Питання адекватної відповіді наших сил на дії противника порушив недавно призначений командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський під час огляду вогневих позицій підрозділів Збройних сил України та Національної гвардії України у складі Об’єднаних сил безпосередньо на передньому краї.
 
Стали відомі деякі подобиці бо­йових зіткнень на луганському напрямку, поблизу Зайцевого.
 
Нещодавно противник відкрив вогонь із великокаліберного кулемета, створивши загрозу для життя наших воїнів. Командир відділення, молодший сержант iз позивним «Процес», відповів точним пуском iз протитанкового ракетного комплексу. Пряме влучання ракети в бійницю укріпленої позиції незаконних збройних формувань припинило ворожий вогонь.
 
Детонація боєприпасів, пожежа та руйнування ворожих укріплень нейтралізували загрозу.
 
Дещо раніше на наших захисників намагався полювати російський снайпер, але сам став ціллю української контрснайперської групи.
 
Полк «Азов» виклав у мережу відео, на якому зафільмовано знищення російської гаубиці забороненого 122-мiлiметрового калібру. Як ідеться в інформації, що супроводжує відео на сайті «Азова», «росіяни з гаубиці здійснили артилерійський наліт та намагалися залишити позицію. Але «азовці» швидко направили безпілотник і миттєво, з коригуванням вогню в режимі реального часу, завдали точного удару! Тепер Україна та ОБСЄ мають на руках свідоцтва застосування ЗС РФ важкого озброєння у прифронтовій зоні!»
 
На луганському напрямку, у зоні відповідальності 54-ї механізованої бригади в ході військової операції знищено 21 одиницю техніки противника. Щодо втрат живої сили інформація уточнюється.
 
Фронтовий волонтер Юрій Мисягін у себе на сторінці в соц­мережі написав, що «зранку 17 травня, в момент, коли проходила ротація батальйонів 6-го полку так званої «народної міліції ЛНР», біля населеного пункту Первомайськ противник був абсолютно розслаблений, а вся колісна та гусенична техніка стояла скопом в одному місці — саме в цей момент зійшла небесна кара.
 
Кара за всі ті недавні обстріли мирних містечок та тилів». За словами Мисягіна, «невідома третя сила» невідомим калібром, упродовж 35 хвилин по черзі працюючи з різних напрямків, знищила, пошкодила та вивела з ладу КамАЗ, Урал, дві МТЛБ, дві МТЛБ iз зенітними установками та 15 авто. 

ДО РЕЧІ

Прикордонники зі складу Об’єднаних сил врятували пораненого утікача від окупаційного режиму

18 травня 33-річний мешканець окупованого Шахтарська слідував до Маріуполя.
 
На блокпосту збройних формувань Росії у межах дорожнього коридору «Новоазовськ—Покровськ—Талаківка—Маріуполь» бойовики під час співбесіди з чоловіком забрали його документи, звинуватили у зраді та заявили, що передадуть його «працівникам МГБ».
 
У якийсь момент залишившись сам у приміщенні, громадянин України втiк. Помітивши чоловіка, що біг у бік контрольованої урядом території, проросійські найманці, незважаючи на загрозу для життя та здоров’я багатьох інших цивільних осіб, які очікували на перетин лінії розмежування, відкрили по ньому вогонь на ураження.
 
Отримавши поранення, громадянин вийшов на автодорогу сполученням Октябрь — Гнутове, де його помiтив водій автомобіля «Шевроле-Авео» i доставив пораненого на КПВВ «Гнутове». Тут прикордонники Донецького загону зі складу Об’єднаних сил негайно надали йому домедичну допомогу та поінформували медиків і поліцейських.
 
У подальшому чоловіка з пораненнями руки та попереку доставлено до лікувального закладу Маріуполя.