У Каннах демонструють найцікавіші новинки світового кіно

21.05.2019
У Каннах демонструють найцікавіші новинки світового кіно

Пенелопа Крус.

На французькому Лазуровому узбережжі триває головний кінофестиваль Європи та світу. Цьогоріч зустріч у Каннах відбувається уже в 72-ге. Триватиме фестиваль до 25 травня, саме в цей день оголосять і його переможців. У конкурсній програмі представлено 21 стрічку. А журі очолює культовий мексиканський кінорежисер Алехандро Гонсалес Іньярріту.
 
Кажуть, що кількість населення в період проведення фестивалю в Каннi зростає вдвічі. І добра половина «понаєхавших» — це відомі світові зірки. Моніка Белуччі, Антоніо Бандерас, Пенелопа Крус, Селена Гомес, Ева Лонгорія, Сільвестр Сталлоне, Джуліана Мур — у ці дні в Каннi можна зустріти найвідоміших зірок кіно. І не тільки кіно — співаки, моделі, кутюр’є поспішають у Канн, щоб на людей подивитися і себе показати. 
 
Проте цвях програми — це все ж кіно. Відкрився фестиваль показом конкурсного фільму «Мертві не вмирають» культового американського режисера Джима Джармуша (це черговий «жахливчик» про зомбі, проте стрічку вважають гiдною того, щоб поборотися за головний приз відомого фесту). Також глядачі вже побачили «Біль і славу» Педро Альмодовара, в якому знялися Антоніо Бандерас і Пенелопа Крус. До речі, це перша стрічка, в якій дві найвідоміші іспанські зірки зіграли разом. «Біль і слава» — це історія старіючого режисера, який втратив натхнення і живе спогадами про найкращі дні зі свого минулого. 
 
Крім того, серед найочікуванiших стрічок фестивалю «Крихітка Джо» (фантастична історія про генно-модифіковану квітку, яка викликає зміни в поведінці людей і всього живого), «Шкода, що ми вас не застали» 82-річного режисера Кена Лоуча (драма на гостросоціальну тематику), «Атлантика» франко-сенегальської режисерки Мати Діоп (вона є першою жінкою африканського походження, що бере участь у Каннi, а сам фільм — про проблеми міграції). І нарешті довгоочікувана стрічка культового Квентіна Тарантіно «Одного разу в Голлівуді», в якій знялися Бред Пітт, Марго Роббі та Леонардо Ді Капріо. Події стрічки відбуваються в 1969 році в період жорстоких убивств, скоєних сектою Чарльза Менсона. Однією з перших жертв сектантів стала актриса і дружина режисера Романа Поланськи Шерон Тейт. ЗМІ повідомляють, що Тарантіно провів останні кілька місяців, фактично не виходячи з монтажної студії, — поспішав закінчити стрічку до фестивалю. Прем’єра відбудеться сьогодні, 21 травня, рівно через 25 років після показу «Кримінального чтива», за який тоді, в 1994 році, Тарантіно отримав у Каннi свою першу «Золоту пальмову гілку». 
 
Поза конкурсною програмою покажуть дві не менш очікувані автобіографічні стрічки — «Ракетник» (про Елтона Джона, яку спродюсував сам співак, головну роль зіграв Терон Еджертон) та «Дієго Марадона» (режисер Азіф Кападія, який отримав «Оскара» за документальний фільм про покійну поп-співачку Емі Уайнхаус).
 
Варто додати, що Україна також відкрила в Канні свій національний павільйон Marche du Film. Окрім цього, в рамках конкурсної програми «Особливий погляд» кінофестивалю буде представлено фільм «Додому» режисера Нарімана Алієва та «короткометражку» Декеля Беренсона «Анна», створену спільно з Ізраїлем та Великобританією.