Звільнення з посади голови КСУ Станіслава Шевчука ніяк не вплине на інавгурацію

17.05.2019
Очільник Конституційного Суду України Станіслав Шевчук  заявив, що збирається оскаржити своє звільнення. Нагадаємо, у вівторок, 14 травня, судді Конституційного Суду під час спеціального засідання звільнили свого голову.
 
За його відставку проголосували 12 суддів із 18. Перед цим судді висловили недовіру Станіславу Шевчуку під час зборів. Однак правових наслідків це рішення не мало, оскільки у Законі «Про Конституційний Суд» не прописана процедура звільнення голови КС, окрім за власним бажанням. «Це був сигнал голові, що у нього немає підтримки серед суддів», — повідомило «Укрінформу» конфіденційне джерело в Суді. 
 
Оскільки Шевчук не захотів добровільно піти з посади, судді приступили до голосування про його відставку відповідно до висновку Постійної комісії з питань регламенту та етики, який був затверджений ще у квітні. Отже, Шевчук втратив посаду судді Конституційного Суду й автоматично посаду голови суду.
 
Невдоволення головою КС Станіславом Шевчуком, якого називають креатурою одіозного Віктора Медведчука, назрівало давно. Наша газета теж неодноразово повідомляла про нездорову ситуацію у КС та сумнівні призначення, які робив пан голова. Згодом у трьо­х суддів КС остаточно урвався терпець і вони звернулися до своїх колег iз листом, у якому на 30 (!) аркушах описали сумнівну «діяльність» свого очільника та закликали колег вимагати відставки голови (найцікавіше з того листа «УМ» друкувала в номері від 20.03.2019).
 
Зокрема, судді підрахували, що в період своєї роботи пан Шевчук надто захопився відрядженнями, зокрема й закордонними, а часта відсутність голови на робочому місці унеможливлювало нормальну діяльність Суду. Крім того він усупереч закону призначив собі цілий штат радників — штатних і позаштатних, забезпечивши кожного кабінетом і всім необхідним «для роботи». Найбільше обурення викликало те, що ці люди не мають ані найменшого досвіду у сфері конституційного права, а більшість з них — у сфері права взагалі. 
 
Відтак Постійна комісія з питань регламенту та етики КСУ дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука з посади судді КСУ у зв’язку із вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді КСУ, та виявила його невідповідність займаній посаді. Шевчука також звинуватили у виданні незаконних розпоряджень, політизації діяльності суду, ігноруванні ним прав суддів. Крім того, у діях голови КСУ навіть вбачають ознаки кримінальних правопорушень. Йдеться про зловживання службовим становищем, нецільове використання бюджетних коштів та втручання у роботу суддів.
 
Звільнений із посади Станіслав Шевчук заявив, що судді КСУ «здійснили антиконституційний переворот» і «захоплення державної влади». На його думку, «судді головного конституційного органу держави, які присягали народу України, самі вчинили тяжкий кримінальний злочин, пов’язаний із поваленням конституційного ладу», заявив він. І стоїть за усім цим «головний вигодонабувач Порошенко». «Я не збираюсь здаватися і завтра же звернусь до суду та до правоохоронних органів. Призиваю усіх відповідальних і небайдужих громадян України об’єднатися задля захисту нашого вибору, новообраного Президента і Конституції», — цю красномовну цитату ми подаємо мовою оригіналу. 
 
Юрист Євген Харитонов у коментарі до такої заяви зауважує: «Вже забули, що КСУ (за винятком чотирьох суддів) під проводом п. Шевчука визнав неконституційними норми про відповідальність за незаконне збагачення? Порошенку перед виборами це було невигідно. А кому було вигідним, прорахувати не важко». 
 
«Те, що сталося в Конституційному Суді, ще раз підтвердило наявність системної кризи в цьому інституту і взагалі в сфері конституційного правосуддя в нашій країні», — вважає політолог Володимир Фесенко. 
 
«Один із головних чинників — це особистісне неприйняття фігури Станіслава Шевчука як голови Конституційного Суду іншими суддями КС, — прокоментував гучне звільнення агенції «Інтерфакс-Україна» радник новообраного Президента Володимира Зеленського Руслан Рябошапка. — Багато суддів КС скаржилися на те, що самі процедури у КС здійснювалися не так, як це передбачено законом, а часто керувалися в ручному режимі головою суду, було багато інших процедурних порушень.
 
Це все накопичувалося протягом певного періоду і, врешті-решт, вилилося у таке рішення суддів КС». Водночас він додав, що жодних проблем із інавгурацією нового Президента (а саме в цьому дехто вбачає «руку Порошенка») не буде, адже судді обрали нового очільника КСУ. Такої ж думки і політолог Віктор Уколов: «Яким боком тут Порошенко? Нового голову КСУ вже обрали, значить, присягу Зеленському приймати є кому. Тож ні про яке затягування і мови немає».
 
Все тими ж 12 голосами «за» судді КСУ обрали нового керівника — Наталію Шапталу. Щоправда, в пані Наталі теж репутація не бездоганна. Як розповів у прямому ефірі «24-го канала» суддя Конституційного Суду 1996—2005 років Володимир Шаповал, «ця пані, на моє глибоке переконання, не має морального права бути суддею Конституційного суду». Він пригадав, що вона проголосувала за неконституційне рішення про зміну Конституції України у жовтні 2010 року та після подій на Майдані мала бути звільнена за рекомендацією постанови Верховної Ради на підставі порушення присяги.