За два тижнi до інавгурації: що відомо про команду Володимира Зеленського

15.05.2019

Майже щодня Володимир Зеленський зустрічається з міжнародними політиками та партнерами.

 

Таким чином закріплюючи свій статус серед міжнародної спільноти.

 

Хто очолить країну, ми вже точно знаємо, але хто буде в команді Зеленського, хто допомагатиме йому змінювати країну — і досі залишається під питанням.

 

Адже в мережі постійно з’являються нові імена тих чи інших політиків, які можуть увійти в команду новообраного Президента. 

Хто очолить адміністрацію Президента?

І поки Зеленський тримається прин­ципу «мовчання — золото», члени його команди активно готуються до дня інавгурації. Одне з найпоширеніших зараз питань — хто ж очолить адміністрацію Президента? Головними претендентами у ЗМІ називають трьох осіб.
 
Один із засновників «Кварталу» Сергій Шефір, адвокат штабу Зеленського Андрій Богдан та  голова партії «Слуга народу» Іван Баканов. У свою чергу, довірена особа новообраного Президента України Вадим Гайдачук заявив, що Володимир Олександрович насправді вже визначився з очільником адміністрації Президента і єдине, що конкретизував, — що це буде публічна особа.
 
Один із засновників «Кварталу» Сергій Шефір в інтерв’ю виданню TheBabel зазначив, що насправді цю посаду може очолити лише політично підкована людина, а себе на цьому місці не бачить.
 
А от стосовно призначення Богдана очільником адміністрації Президента Шефір зазначає, що він працював із багатьма політиками і  досить досвідчений юрист.
 
Як у команду майбутнього потрапила людина минулого? Тут Сергій Шефір зазначив, що Богдан — це людина з великим досвідом, яка дуже допомогла команді в багатьох моментах президентської компанії. Як саме? Тут Шефір лише віджартувався.

Хто в команді Зеленського?

Наступне питання — хто ж усе-таки в команді Володимира Зеленського? Хто разом iз ним візьме відповідальність за подальші п’ять років у країні? І хоч як би українці чекали конкретики, але імена офіційних соратників вдасться почути лише після інавгурації.
 
Сценарист серіалу «Слуга народу» та наближена особа Зеленського Юрій Костюк в інтерв’ю заявив, що до інавгурації не називатимуть імена людей, які зможуть очолити державні органи.
 
Аргументують так: перед тим як призначити людей, їм потрібно пройти детальну перевірку на предмет минулого та професійної діяльності. А зробити це без спецслужб досить важко. Також після такої перевірки члени команди хотіли б віддати ці кандидатури на перевірку громадськості.
 
У свою чергу, політичний експерт Андрій Овдій упевнений, що такі дії підтверджують, що в оточенні майбутнього Президента поки немає збалансованості:
 
«Що цікаво, ми бачимо зараз деяку незлагодженість у діях команди Зеленського. Наприклад, людина, яка, за словами майбутнього Президента, вестиме антикорупційний напрямок, Галина Янченко, навіть не знала про зустріч Андрія Богдана, що йшов на зустріч як антикорупційний експерт, iз директором НАБУ Артемом Ситником. Судячи з цього епізоду, можна точно сказати, що команда ще й досі формується і багато з тих, кого Зеленський назвав своєю командою на програмі «Право на Владу», можуть опинитися за бортом ще до інавгурації».
 
Портнов, Ахметов і Хорошковський — відомі імена в українському політикумі. Проте в команді Зе запевняють: вони не впливатимуть на політику нового Президента.
 
Проте довірені особи Зеленського не заперечують, що під час виборчої кампанії телеканал Ріната Ахметова й справді був лояльним до діяльності Зеленського. 

Чи переїде Президент iз вулиці Банкової?

Не вщухає суперечка і стосовно приміщення адміністрації Президента. Володимир Зеленський не хоче залишатися на Банковій, та й у команді всіляко підтримують переїзд.
 
Проте, як уже неодноразово зазначалося, щоб винайняти приміщення і перенести АП за межі міста, потрібно кілька десятків мільйонів доларів, яких у бюджеті немає.
 
Сергій Шефір зазначив: переїхати команда справді дуже хоче і з бюджету коштів витрачати не буде. Як варіант, розглядають кошти інвесторів. Проте, як планує розплачуватися з інвесторами державна установа, незрозуміло.
 
Адже хто буде інвестувати у проект, який завідомо не зможе принести ніякого прибутку? Політичний експерт Андрій Овдій запевняє, що питання не лише в десятках мільйонів доларів: «Одна з головних причин — це безпека, забезпечення можливості виходу з будівлі під землею, міцність, непрострільність стін, створення нового маршруту до цього місця. Дешевше для країни буде таки залишитися на Банковій». 
 
Деякі члени команди Зеленського вже зазначають, що як би не хотілося, але таки доведеться залишатися за адресою: Банкова, 11. «Ми хотіли не заїжджати на Банкову. Але поки що нам кажуть, що це неможливо», — зазначив Юрій Костюк. 

Якою буде інавгурація?

У команді Володимира Зеленського заявили, що інавгурація новообраного президента буде нетрадиційною і на українців та гостей чекатиме багато сюрпризів.
 
Спершу у команді Зеленського хотіли вивести депутатів у інше місце, щоб вони не були у Верховній Раді під час присяги, але для цього треба буде змінювати регламент.
 
І порушувати історичні процедури не наважились. Там зазначають, що вони  в процесі обговорення і поки не розкривають усі карти і лише інтригують тим, що такої інавгурації в країні ще не бачили. 

Як досягти миру?

Найбільше конкретики надав радник Володимира Зеленського з питань безпеки та оборони Іван Апаршин. Він зазначив, що без Сполучених Штатів Україні навряд чи вдасться вийти з війни, і перемогти Росію військовим шляхом не вдасться. Тому вирішувати конфлікт на Донбасі можна лише завдяки міжнародним партнерам.
 
«Я не бачу сьогодні можливості повернути наші території військовим шляхом. Я можу спланувати військову операцію. Я знаю людей, які здатні її провести. Ми можемо виконати будь-які розрахунки аж до калібрів. Але я б не радив нікому взагалі розглядати можливість повернення наших територій шляхом проведення військової операції. Втрати будуть величезними. На сьогодні це вже втрачений шанс 2014 року», — сказав Апаршин в інтерв’ю «Апострофу».
 
Хоч би що хто казав, але поки команда Зеленського не назве конкретних імен, важко говорити про багато питань. Бо сьогодні нинішні спікери обіцяють щось, а завтра їхнє місце займе хтось інший.