Рада суддів перевірить, яка пошесть відправила на лікарняний 34 судді Окружного адмінсуду Києва

15.05.2019
Рада суддів перевірить, яка пошесть відправила на лікарняний 34 судді Окружного адмінсуду Києва

У ВККС чекають на хворих суддів Окружного адмінсуду столиці вже 21 травня.

Неймовірно, але факт: 34 судді Окружного адміністративного суду Києва не з’явилися на обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, бо нібито захворіли.

 

Безжальна хвороба «підкосила» не лише голову Окружного адмінсуду Павла Вовка, а й суддів, які менше місяця тому ухвалили скандальне рішення про визнання незаконною націоналізацію Приватбанку (за позовом олігарха, колишнього співвласника банку Ігоря Коломойського).

 

Що ж то за пошесть: кір, вітрянка, ГРВІ чи, може, навіть щось пікантне? Фахівці та експерти губляться у здогадках. 

Судді тягнуть час?

Про масове захворювання суддів одного з найскандальніших судів столиці першим повідомив член Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), секретар палати з питань добору і публічної служби Михайло Макарчук ще минулої п’ятниці.
 
«7 суддів прийшли, 34 — ні. Неявка на оцінювання без поважних причин є підставою для звільнення судді. Однак комісія з’ясувала, що сталося з цими суддями. Вони всі в один день захворіли і надіслали нам 34 довідки про хворобу», — розповів пан Макарчук.
За його словами, Вища кваліфікаційна комісія не може спростовувати чи перевіряти медичні довідки.
 
«Тому така причина є поважною, і для цих суддів призначено новий день складання іспиту», — пояснив член ВККС. І додав, що судді Окружного адмінсуду Києва мають пройти оцінювання вже 21 травня.
 
Перелік суддів, які не прийшли на кваліфікаційне оцінювання, у свою чергу, оприлюднив у Facebook член Громадської ради доброчесності Роман Маселко. 
 
Напередодні він також нагадав передумови, які склалися щодо оцінювання суддів у ВККС: «Пам’ятаєте жорстку реакцію Порошенка на рішення суду 18 квітня про скасування націоналізації «Привату»? Того ж дня Порошенко зібрав РНБО, де затаврував «нереформований» суд та роздав доручення ГПУ та СБУ перевірити цих суддів. Також звернулись до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з проханням пришвидшити їх кваліфікаційне оцінювання, щоб перезапустити цей суд. Порошенко прямо вказав Турчинову запротоколювати доручення. За цей нечуваний тиск судді навіть вимагали імпічменту Порошенка».
 
І дійсно, тоді голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк звинуватив нинішнього Президента України Петра Порошенка в тиску на судову владу після його заяви щодо «Приватбанку».
 
Пан Вовк назвав неправомірною заяву пана Порошенка про необхідність прискорити кваліфікаційну оцінку суддів і розкритикував доручення глави дер­жави керівництву СБУ і ГПУ відкрити справи проти суддів, які винесли рішення про незаконність націоналізації банку.
 
Водночас Вища квалі­фікаційна комісія суддів у своїй офіційній відповіді зазначала, що після засідання Ради нацбезпеки і оборони, яке Президент Петро Порошенко скликав у відповідь на визнання незаконною націоналізацію «Приватбанку» (на цьому засіданні одним із рішень РНБО було звернення до суддівської комісії негайно провести оцінювання колегії суддів — Ігоря Качура, Володимира Келеберди, Віталія Амельохіна, — яка винесла рішення по «Приватбанку»), жодних доручень від РНБО чи Президента до ВККС не надходило.
 
«Я не пригадую, щоб ми отримували будь-які звернення. Мені про таке не відомо. Заплановані оцінювання суддів планувалися незалежно від їхніх рішень та засідань РНБО», — згодом підтвердив і член комісії пан Макарчук.
 
«Де тут хворі? До вас відвідувачі»
 
Хвороба служителів Феміди вже привернула увагу Ради суддів, яка заявила про намір провести моніторинговий візит до Окружного адмінсуду Києва через неявку суддів на оцінювання. Мета таких «відвідин» — з’ясувати питання, пов’язані з забезпеченням нормальної роботи цієї судової установи. 
 
Як повідомили у прес-службі Ради суддів України, завдяки такому візиту їхні представники «мають скласти об’єктивну оцінку ситуації, що склалася, і повідомити свою думку громадськості».
 
У Раді суддів також вказали, що відповідна заява підготовлена у зв’язку з численними запитами від представників ЗМІ та інтересом громадськості до організації роботи Окружного адмінсуду, а також зважаючи на окремі заяви стосовно проходження кваліфікаційного оцінювання суддями цього суду.
 
«Відповідно до Перехідних положень Конституції України, всі діючі судді повинні пройти кваліфікаційне оцінювання. Кваліфікаційне оцінювання суддів здійснюється у межах процедур та положень, визначених Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Проходити чи не проходити кваліфікаційне оцінювання, вирішує кожний суддя самостійно, але непроходження такого оцінювання призводить до наслідків, передбачених законом. Відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади», — заявили у Раді суддів. І закликають представників громадськості та ЗМІ «утриматись від необґрунтованих заяв, припущень та маніпулятивних закликів». 

ДО РЕЧІ

Правоохоронці розслідують, чи були заяви Президента Петра Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка та голови Національного банку Якова Смолія щодо націоналізації «Приватбанку» тиском на суддів.
 
Як повідомляє Окружний адміністративний суд Києва, за результатами розгляду заяви його суддів Генеральна прокуратура внесла відомості до ЄРДР та розпочала досудове розслідування за фактом можливого втручання в діяльність суддів вищими посадовцями під час засідання РНБО 18 квітня 2019 року.
 
Провадження відкрито за ч. 2 ст. 376 ККУ (втручання в діяльність судових органів).
 
Судді колегії, яка ухвалила рішення у справі щодо націоналізації «Приватбанку», в заяві до Генпрокуратури й Державного бюро розслідування просили розпочати досудове розслідування щодо глави держави, міністра юстиції та голови НБУ і притягнути їх до кримінальної відповідальності.
 
Судді вважають, що керівництво держави, коментуючи їхні рішення про визнання незаконною націоналізацію «Приватбанку», зробило заяви, які є прямою погрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність та неупередженість.
 
Нагадаємо, 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації «Приватбанку»: визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави у грудні 2016 року. Керівництво держави планує оскаржувати скандальне рішення. 
 
Наразі Європейський Союз офіційно долучився до міжнародних партнерів, США та ЄБРР щодо підтримки України у справі «Приватбанку».
 
Новообраний Президент, шоумен Володимир Зеленський, якого пов’язують це з мільярдером Ігорем Коломойським, заявив, що стоятиме на захисті українців у питанні «Приватбанку», що цей державний банк буде стабільним і все буде гаразд.