В Україні з’явиться підприємство з вирощування креветок

15.05.2019
В Україні з’явиться підприємство з вирощування креветок

Креветки — це не тільки корисне м‘ясо, а й заробіток для українських фермерів із приморських регіонів. (Фото з сайта agro-business.com.ua.)

Новостворене і поки що унікальне для наших широт господарство складається з кількох підрозділів: інкубаторію для отримання мальків, ферми з вирощування товарної продукції, лабораторії, яка займатиметься науковими дослідженнями, та... школи для бажаючих мультиплікувати цю ідею.
 
 
Такими планами в ефірі AgroFM поділився Любомир Гайдамака, засновник компанії Vismar Aqua.
 
 
«В нинішніх умовах півдня України можна легко отримати один «урожай» креветок навіть під відкритим небом. Ми навчатимемо людей, забезпечуватимемо їх мальками, і вони триматимуть власні креветкові ферми», — розповідає підприємець.
 
Обіцяють, що особливо вигідним такий бізнес стане для тих, хто має доступ до солоної морської води, аби можна робити з лиманів водозабір для свого господарства.
 
«Поки що у нас ніхто не вирощує креветок. Ця технологія досить нова для України, проте я її просуваю вже 3-4 роки, — говорить Гайдамака. — На даному етапі вже зібрано достатньо інформації, аби почати інтенсивний розвиток галузі».
 
Фахівець розповідає, що досі мальків креветок треба замовляти із Тайланду, Філіппін чи Південної Кореї. 100 тисяч малька привозять в 100 літрах води, при цьому за власною вагою вони не витягнуть і на 100 грамів. Після перельоту мальків день-два адаптують до менш солоної води.
 
У цей час їх підгодовують личинками артемії та штучним кормом. За місяць мікроскопічні мальки доростають до 0,5-1 грама і вже мають довжину 3-4 см. Далі їх випускають у великі ємності — по 300-500 штук на 1 куб. м води. Там креветок відгодовують три місяці, і на виході вони вже мають вагу 22-25 грамів.
 
Собівартість вирощування креветок таким способом, приміром, у Київській області складе 300 грн./кг. Із цих коштів 15-20 відсотків припадає на витрати для закупівлі мальків.
 
«Думаю, що продавати підрощених креветок треба мінімум по 700-800 гривень за кіло. Адже це велика, незаморожена, органічна креветка. В Європі кілограм такої коштує до 50 євро», — підраховує Гайдамака.