Щоб зібрати стандартний м’ясний кошик в Україні, треба витратити більш як п’яту частину середньомісячної пенсії або 7 відсотків середньої зарплати.
Такі підсумкові цифри назвав голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала, де в нашій країні найдорожчий і найдешевший м’ясний кошик.
«До нашого кошику ввійшли по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе та тушки, сала, вареної ковбаси першого ґатунку, а також мороженої риби. Тобто всі продукти, за вартістю яких слідкує Держстат», — розповідає Олексій Дорошенко.
За даними офіційної статистики, традиційно найдорожче зібрати кошик у Києві. Він обійдеться у 728 грн., а найдешевший — на Тернопільщині (595 грн.).
Різниця в ціні м’ясопродуктів між цими регіонами доволі суттєва: 133 гривні. Середня ж ціна по країні на набір з усіх видів м’яса — 650 грн., що становить майже 7 відсотків середньої зарплати, 15,6 відсотка — мінімальної заробітної плати або 22 відсотка — для пенсіонера за віком. І він коштує лише півтора відсотка для колишніх суддів.
«П’ятірка найдорожчих «м’ясних» регіонів така: Київ та пристолична область, Чернівецька, Закарпатська і Луганська області. А п’ятірка найдешевших регіонів виглядає наступним чином: Тернопільщина, Волинь, Чернігівщина, Дніпропетровщина та Черкащина», — зазначає Олексій Дорошенко.
І додає: по кожному продукту м’ясного кошика найдорожчими та найдешевшими регіонами за кілограм яловичини, приміром, є Чернівецька область (146 грн.) та Донеччина (114 грн.). А свинина найдорожча на Закарпатті — 122 грн., найдешевша в Тернопільській області — 100,1 грн.
Улюблене українцями сало найдорожче продається в столиці за ціною 119,2 грн. за кілограм, а за найдешевшим треба їхати на Волинь, де воно обходиться лише по 51,8 гривні.