Слово ціною грошей: чому Україна може не отримати запланованих на 2019 рік двох кредитів МВФ

15.05.2019
Слово ціною грошей: чому Україна може не отримати запланованих на 2019 рік двох кредитів МВФ

Міжнародний валютний фонд назагал не проти відновити повноцінне кредитування держави Україна, але при цьому просить і нас виконувати взяті на себе зобов’язання. (Фото з сайта 24tv.ua.)

До нашої держави знову приїхала технічна місія Міжнародного валютного фонду.

 

Головне питання, яке цікавить не лише пересічних українців, а й нашого головного кредитора: буде чи не буде продовжена співпраця з нашою країною.

 

Якщо траншу не буде, у нашої держави цілком можуть виникнути проблеми з виплатою зовнішнього боргу,  тим паче, що цьогоріч припадає пік зовнішніх виплат. 

 

Відтак інтрига, чи отримає цього року наша держава два транші по 1,3 млрд. доларів кожен, наразі залишається актуальною.

Ревізори з МВФ

Літак із представниками місії МВФ приземлився на київському летовищі «Бориспіль» вчора. Втім, очікували фахівців уже давно, ще перед президентськими виборами. Втім Фонд, враховуючи складнощі політичного протистояння в Україні, взяв паузу.
 
Про рішення експертів врешті-решт відвідати Київ ще минулого тижня повідомив на погоджувальній раді у парламенті перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко.
 
За словами нардепа, згідно з меморандумом МВФ, Україна зобов’язалась розглянути законопроект щодо консолідації функцій держуправління на фінансових ринках ще до 31 березня, проте він опинився у «прохідній» частині порядку денного цього пленарного тижня. Як вважає Довбенко, міжнародні партнери не розуміють, чому розгляд закону переноситься.
 
Влада, втім, заявляє, що до компромісів із представниками кредитора вона готова. Як і готова обговорити з представниками Міжнародного валютного фонду умови ухвалення  закону про податок на виведений капітал. За словами голови Комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, з представниками МВФ обговорять питання пошуку компенсаторів очікуваних втрат Державного бюджету при переході на податок на виведений капітал.
 
За словами Южаніної, комітет має всі можливості допрацьовувати його до другого читання. Готовий сприяти процесові і Голова Верховної Ради Андрій Парубій, який запевнив, що після консультацій із МВФ законопроект може бути розглянутий у сесійній залі.
 
Такої ж думки і нині діючий український Президент Петро Порошенко, який також  наполягає, щоб на цьому пленарному тижні парламент розглянув проект закону про податок на виведений капітал. 
 
Назагал, як можна розуміти із ремарок офіційних осіб Фонду, вони прихильно ставляться до питання реалізації української програми. На початку травня глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард пообіцяла і надалі підтримувати Україну. Перед цим у Євросоюзі повідомили, що не бачать причин скасовувати безвізовий режим з Україною за нібито порушення Києвом своїх міжнародних зобов’язань.
 
Не менш оптимістично оцінює ситуацію діюча українська влада. На думку віце-прем’єр-міністра України Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна має можливість виконати необхідні умови за програмою Міжнародного валютного фонду «стенд-бай» для отримання другого траншу в 2019 році. Але для цього потрібна взаємодія принаймні трьох гілок влади: уряду, Президента і Верховної Ради.
 
«Я зустрічалася з представниками МВФ. Вони готуються до візиту для проведення моніторингу з виконання умов діючої програми співпраці з МВФ і нашої готовності для отримання другого траншу», — заявила чиновниця.
 
За її словами, в розмові з представниками Фонду їй ніхто не висловлював припущень, буцімто Україна може не отримати жодного із двох запланованих на 2019 рік траншів кредиту. «Мені не висловлювали такої думки, але це буде залежати від того, як ми впораємося з тими структурними маяками, які закладені в наших домовленостях. І тут залежить дуже багато якраз від цього тристороннього співробітництва між урядом, Президентом і парламентом», — наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Умови, які ми не виконали

Трохи песимістичніше виглядає ситуація для західних аналітиків. На їхню думку, сфокусованість української влади на парламентських виборах нинішньої осені таки не дозволить країні виконати умови Міжнародного валютного фонду в 2019 році, які можуть виявитися непідйомними для держави з точки зору «здорового» передвиборчого популізму». А це означає, що й грошей за програмою «стенд–бай» не буде. 
 
«Ми не очікуємо виплат Україні від Міжнародного валютного фонду у нинішньому році назагал  через популістський підхід, невиконані умови і рішення уряду «лібералізувати» ціни на газ тільки в бік зниження, одночасно запроваджуючи обмеження для його підвищення», — йдеться у дослідженні ринків, що розвиваються, компанії JP Morgan.
 
На їхню думку, рішення щодо цін на газ негативно позначиться на співпраці з МВФ, а тому прогнозують можливі затримки за діючою нині програмою співпраці Фонду та офіційного Києва. 
 
Великим мінусом для нас, на думку аналітиків, може виявитися той факт, що Верховна Рада не встигла ухвалити до приїзду місії МВФ зміни до антикорупційного законодавства після рішення Конституційного Суду скасувати статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення.
 
«Якщо прогресу не буде, це може призвести до затримок із програмою МВФ», — наголошується в огляді.
 
Перелічені тут проблеми — свого роду верхівка айсберга. Адже свого часу в МВФ назвали перелік реформ, необхідних для виконання в Україні і які, відповідно до двостороннього меморандуму між МВФ та Києвом, мають гарантувати отримання чергових траншів.
 
Як відомо, це земельна реформа, приватизація держпідприємств, анулювання контролю цін на газ, реформа податкової та митної служб. 
 
Скептично оцінює наші кредитні перспективи і аналітик Олексій Кущ, які додають нові перешкоди, що, на його думку, можуть завадити Україні отримати дві порції коштів по 1,3 млрд. доларів. Зона ризику, на його думку, події навколо можливого роздержавлення «Приватбанку» у варіанті повернення його колишньому власникові.
 
«Серед можливих негативних факторів на шляху до кредитів МВФ — скасування націоналізації «Привату» судами першої інстанції; визнання неконституційною норми закону про незаконне збагачення; порушення графіка підвищення ціни на газ для населення (Фонд був згоден на повну лібералізацію цін замість підвищення)», — пише він на своїй сторінці у «Фейсбуці». 
 
Під загрозою, за словами Куща, і рівень бюджетного дефіциту. Адже якщо він перевищить три відсотки, Фонд визнає цей нюанс дуже важливим.
 
Травневий транш Україна вже не отримає, і це сталося, в основному, через газові «розборки» між «Наф­тогазом» і урядом, а також через ситуацію з «Приватбанком». За словами аналітика, наступний транш, який Київ повинен отримати восени, може також опинитися під загрозою зриву.
 
«Для початку МВФ буде спостерігати динаміку за вказаними вище маяками й оцінювати здатність домовлятися і дієздатність нової влади», — зазначив аналітик і додав, що в разі негативного результату співробітництво може бути призупинено до того часу, як буде сформована нова коаліція в парламенті.