Після тривалої перерви баскетболістки «Динамо» знову піднялися на чемпіонську вершину

08.05.2019
Після тривалої перерви баскетболістки «Динамо» знову піднялися на чемпіонську вершину

Вітчизняному спорту не звикати до доволі частого падіння з небосхилу яскравих ігрових колективів.
 
 
Свого часу фінансові проблеми не дозволили продовжити переможне спортивне життя гандбольному «Мотору» та баскетбольній «Козачці» у Запоріжжі.
 
 
У Маріуполі припинив своє баскетбольне існування титулований «Азовмаш». Через відсутність належної матеріальної підтримки зникла можливість множити волейбольні чемпіонські титули у черкаського «Круга» та харківського «Локомотива».
 
 
Так само з великою прикрістю сприймалася навесні 2014 році інформація й про припинення участі в жіночій баскетбольній суперлізі іменитого «Динамо». І хоча в сезоні-2014/2015 столичні динамівки, здійснивши в ЧУ гучний «камбек», знову зійшли на чемпіонську вершину, три наступні сезони вони мало чим нагадували потужний колектив iз гучним іменем.
 
Словом, «Динамо» переживало непростий процес трансформації. Клуб, у якому впродовж тривалого часу вирішальне слово мав знаний у жіночому баскетболі спеціаліст Володимир Рижов-старший, кілька останніх років грав у національному чемпіонаті незвичну для себе роль скромного учасника турніру.
 
Але у нинішньому сезоні «Динамо» несподівано повернуло собі свій колишній блиск. Після шостого місця в попередньому розіграші динамівки краще за інших пройшли «регулярку»   чемпіонату, випередивши на одне очко переможця минулого сезону — «Київ-Баскет».
 
Аби зарезервувати собі місце у фіналі, «біло-синім» довелося відправити в баскетбольний «нокаут» бердянську «Чайку». У півфінальній серії до двох перемог підопічні Володимира Рижова-молодшого в нерівному протистоянні просто розчавили опонента — 78:37, 101:37.
 
При цьому очікуваний фінал за участі двох столичних колективів виглядав значно цікавіше. Хоча, як зазначив очільник «Київ-Баскета» Володимир Холопов, «золота» серія завершилася прогнозовано.
 
«Якби ми перемогли «Динамо», то стрибнули б вище своєї голови. Слід визнати, що чемпіонство динамівкам дісталося цілком заслужено», — відзначив очільник віце-чемпіонок.
 
На шляху до фіналу команда Холопова впевнено розібралася зі «Львовом» (74:35, 85:54). Натомість у серії за «золото», тривалістю до трьох перемог однієї з команд, переможець попереднього сезону домінуючої ролі не мав, програвши «Динамо» на його майданчику — в спорткомплексі Національного педуніверситету — два перші матчі заключної фази «плей-оф».
 
Відродження інтриги відбулося в СК «Меридіан». На своїй домашній арені — у третьому поєдинку серії — «Київ-Баскет» переграв опонента з відчутною перевагою в 22 очки. Утім остання слово все ж залишилося за фаворитом золотих перегонів. 
 
«У вирішальний момент ми зіграли по-чоловічому. Третя гра мене розчарувала, але сьогодні показали характер», — таку характеристику останньому матчу фінальної серії дав наставник «Динамо».
 
За словами Володимира Рижова, після розгромної поразки йому швидко вдалося заспокоїти дівчат і вдало провести роботу над помилками. Як результат, під його керівництвом динамівки виграли сьомий чемпіонський титул. Напевно, зайве говорити, що головними дійовими особами в складі новоспечених чемпіонок були американки.
 
Так, лідерка «біло-синіх» Андреона Кійс отримала від організаторів турніру звання найкориснішого гравця чемпіонату. При цьому в заключному матчі фіналу їй удався тріпл-дабл — 29 очок, 10 підбирань та 12 передач. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Жінки. Фінал (серія до трьох перемог). «Динамо» — «Київ-Баскет» — 94:87, 66:88, 82:63, 81:76 (рахунок у серії — 3:1).