Українська стрибунка у висоту стала наймолодшою в історії переможницею етапу «Діамантової ліги»

07.05.2019
Українська стрибунка у висоту стала наймолодшою в історії переможницею етапу «Діамантової ліги»

На етапі «Діамантової ліги» в Досі Ярослава Магучих здивувала не тільки себе, а й увесь легкоатлетичний світ. (Фото з сайта xsport.ua.)

На першому в сезоні етапі «Діамантової ліги», котра вважається головним комерційним стартом у легкоатлетичному світі, одразу троє вітчизняних спорстменів потрапили до числа його призерів.
 
Для 17-річної стрибунки у висоту Ярослави Магучих турнір у Досі взагалі став історичним. Окрім золотої нагороди, котру їй приніс стрибок на 1,96 м, юна українка здобула титул наймолодшої переможниці етапу «Діамантової ліги».
 
«Я дуже здивована тим, що перемогла, адже я була наймолодшою учасницею. Але неймовірно щаслива, що зробила це і встановила особистий рекорд. Сподіваюсь, у мене тепер ще будуть запрошення на «Діамантову лігу», через кілька тижнів я виступлю на етапі у Стокгольмі й зможу там знову стрибати у такій же хорошій формі, якою вона була сьогодні», — сказала в коментарі організаторам змагань Магучих.
 
До того ж Ярославі вдалося виконати олімпійський кваліфікаційний норматив, тож зі спокійною душею вона вже може підводити себе до літніх Ігор у Токіо-2020. Так само олімпійську кваліфікацію в Досі вдалося перевершити й нашій бігунці Анні Рижиковій. Показавши на дистанції 400 метрів з бар’єрами результат 54,82 секунди, що на шість десятих краще нормативних вимог, вона, окрім перепустки в Токіо, здобула й «діамантову» «бронзу».
 
Іще однією призеркою «Ліги» від України в столиці Катару стала Марина Бех-Романчук. Змагання у секторі для стрибків у довжину наша співвітчизниця завершила без олімпійської ліцензії, проте зі срібним результатом. У протистоянні з олімпійською чемпіонкою зі стрибків потрійним — колумбійкою Катеріною Ібаргуен, Марина програла іменитій опонентці лише два сантиметри, стрибнувши у п’ятій спробі на 6,74 м.
 
Четвертий український повпред на стартовому етапі «діамантових» перегонів — Ольга Ляхова — свої змагання завершила доволі скромно, показавши в бігу на 800 м лише 11-й результат. А головною героїнею цього фіналу була олімпійська чемпіонка з ПАР Кастер Семеня. У
 
Досі вона знову підтвердила свої надприродні можливості, легко випередивши всіх своїх суперниць. При цьому південноафриканка заявила, що «ніхто не завадить їй бігати», реагуючи таким чином на рішення Спортивного арбітражного суду в Лозанні, згідно з яким Семеня, аби брати участь у міжнародних змаганнях, повинна буде медикаментозним чином понижувати свій від природи високий рівень так званого чоловічого гормону — тестостерону.
 
«Я розумію, що було багато суперечливостей. Але це нічого не змінює. Я продовжу виходити на старти», — заявила Кастер Семеня.