Українців попереджають: отримавши російський паспорт, можна втратити громадянство України

03.05.2019
Українців попереджають: отримавши російський паспорт, можна втратити громадянство України

Міністерство закордонних справ України 1 травня засудило рішення РФ щодо розширення категорій громадян України, яким може бути надано російське громадянство у спрощеному порядку.
 
 
«Це є ще одним фактом грубого порушення з боку Російської Федерації норм міжнародного права і державного суверенітету України», — йдеться в повідомленні МЗС.
 
 
Указ президента Росії Володимира Путіна від 29 квітня, як і всі попередні та можливі майбутні нормативно-правові акти РФ, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства, були, є і будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною, зазначають у міністерстві.
 
«Особливо цинічною є задекларована мета прийнятих російською стороною рішень — «захист прав і свобод людини і громадянина», оскільки права і свободи громадян України почали грубо порушуватися з початком російської збройної агресії та окупації Російською Федерацією частини суверенної території України — Автономної Республіки Крим і Севастополя, а також окремих районів Доне­цької та Луганської областей України», — наголошується у заяві МЗС України.
 
Українське зовнішньополітичне відомство категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати всі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України.
 
МЗС нагадує, що Україна залишає за собою право на вжиття ефективних заходів щодо захисту національної безпеки, законних прав та інтересів українських громадян згідно з міжнародним правом і законодавством України. 
 
Нагадаємо, що 1 травня був оприлюднений указ президента Росії Володимира Путіна про спрощення отримання російського громадянства деякими категоріями іноземних громадян. Переважно указ стосується громадян України. Раніше, 24 квітня, Путін спростив надання російського громадянства жителям самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».
 
А 29 квітня Росія відкрила перший паспортний пункт для сепаратистів iз Луганська у містечку Новошахтинськ у Ростовській області. Другий паспортний пункт для мешканців Донецької області запрацював 30 квітня.
 
Скількох українців Росія має намір «ощасливити» своїми паспортами? Йдеться про щонайменше 2,5 мільйона людей — саме стільки нині мешкає, за даними глави представництва міжнародної гуманітарної організації Geneva Call в Україні Варвари Пахоменко, на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. 
 
Водночас українців, які можуть спокуситися на російський паспорт, попереджають: вони ризикують позбутися громадянства України.
 
«Конституція України говорить, що українець має мати тільки одне громадянство — України, тому ті люди, які будуть отримувати громадянство Російської Федерації, можуть втратити громадянство України, і я думаю, що так треба буде робити — анулювати паспорти України, паспорти закордонні, внутрішні і так далі», — заявив заступник керівника Міністерства з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак, передає «5-й канал».
 
Нагадаємо, що громадяни України мають право безвізового в’їзду до країн ЄС, тоді як російські громадяни такої можливості позбавлені.