Фінансові проблеми не завадили южненському «Хіміку» виграти національне «золото»

03.05.2019
Фінансові проблеми не завадили южненському «Хіміку» виграти національне «золото»

Своє друге в історії чемпіонство «Хімік» оформив у столичному Палаці спорту, втретє поспіль у «золотій» серії здолавши «Київ-Баскет».

Іще кілька років тому керівники южненського «Хіміка» з гордістю говорили про те, що структура їхнього клубу одна з небагатьох в Україні, де оптимальним чином функціонують дитяча баскетбольна школа й професіональний колектив.
 
 
Перебуваючи під покровительством вітчизняного промислового гіганта — «Одеського припортового заводу», БК «Хімік» довгий час можна було вважати взірцевим утворенням.
 
 
Проте на початку 2019 року, опинившись у складній фінансовій ситуації, котра стала наслідком фінансових нагараздів на ОПЗ, керівництву клубу довелося вирішувати цілий комплекс завдань зі збереження структури клубу.
 
 
Про свої проблеми очільники й тренери баскетбольного клубу з Южного розповіли у відкритому зверненні до української громадськості, повідомивши про нездорові процеси зі сторони інших клубів, які, користуючись фінансовими складнощами, намагалися підірвати кадровий потенціал «хіміків».
 
Попри те, що в січні під питанням опинилися не тільки кадри южненського клубу, а й його виступи в суперлізі-2018/2019, зрештою, «Хімік» гідно пройшов це випробування. На другому місці завершивши регулярний чемпіонат, підопічні Віталія Степановського упевнено пробилися до фіналу «плей-оф», де iз «сухим» рахунком здолали дебютанта суперліги — «Київ-Баскет».
 
Отримавши в непростих обставинах хорошу фінансову підтримку від місцевої влади Южного, а також від Міністерства молоді та спорту, «Хімік» на фініші сезону зумів підтвердити свій високий статус, удруге у своїй історії вигравши чемпіонат України.
 
«Ми взяли титул і стали чемпіонами. «Хімік» рiк у рiк завдяки власним кадрам, продовжує давати результат. І це важливо», — відзначив головний тренер тріумфаторів суперліги Степановський.
 
У нинішньому непростому для команди сезоні наставнику довелося покладатися на молодих вихованців клубної школи, котрих у їхні 21-22 роки в команді, як відзначає «коуч», уже називають «дідами».
 
Сидоров, Павлов, Войналович — це молоді хлопці, котрі, за словами Степановського, допомогли «Хіміку» стати переможцями «плей-оф». 
 
Попри тріумфальне, яскраве та радісне закiнчення нинішнього сезону в «Хіміку» обережно говорять про найближче майбутнє. «Ситуація непроста. Але сподіваюся, що нам удасться зберегти клуб у хорошому форматі. Свою зацікавленість виказують іноземні спонсори. Хочуть нас бачити й у єврокубках», — каже президент южненського клубу Сергій Назаренко.
 
Значно більше оптимізму та позитивних емоцій демонструють у Запоріжжі. Не маючи серйозних стартових позицій, один із найгірших колективів сезону-2017/2018 спромігся завершити нинішній чемпіонат на високому третьому місці.
 
«Після восьмого місця посісти третю сходинку — це неймовірний успіх», — заявив наставник «Запоріжжя» Валерій Плеханов. 
 
При цьому Валерій Кондратьєв — президент «дніпрян», які опонували запорізьким баскетболістам у «бронзовій» серії, наголосив, що в його хлопців на «малий фінал» просто не залишилося сил: «Звісно, нам хотілося взяти третій у сезоні (слідом за Суперкубком та національним Кубком) трофей. Але я розумію гравців: після прикрої поразки в півфіналі «Хіміку» грати за «бронзу» вже не було моральних сил». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіки. Суперліга. «Плей-оф». Фінал (серія до трьох перемог). «Хімік» — «Київ-Баскет» — 88:70, 92:87 ОТ, 79:73 (рахунок у серії — 3:0).
Серія за «бронзу». «Запоріжжя» — «Дніпро» — 110:86, 73:81, 100:94, 77:92, 76:56 (3:2).