Окупанти на Донбасі застосовують новітні російські системи радіоелектронної бротьби

26.04.2019
Окупанти на Донбасі застосовують новітні російські системи радіоелектронної бротьби

Як за розкладом, укотре збройні формування РФ порушили режим припинення вогню: 24 квітня 14 разів гатили по позиціях українських військовослужбовців, iз них вісім разів — із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 12

Як за розкладом, укотре збройні формування РФ порушили режим припинення вогню: 24 квітня 14 разів гатили по позиціях українських військовослужбовців, iз них вісім разів — із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм та мінометів калібрів 120 і 82 мм.
 
 
Ворог також обстрілював наших захисників із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
 
У зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» окупанти шість разів гатили по позиціях Об’єднаних сил: біля Миколаївки, Авдіївки, Верхньоторецького, Новогнатівки, Водяного, міста Мар’їнка.
 
А на території, за яку відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», противник вісім разів обстріляв позиції наших захисників: біля населених пунктiв Новозванівка, Троїцьке, Попасна, Шуми, Луганське.
 
Унаслідок збройних атак один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення. Жоден обстріл противника не залишився без адекватної відповіді Об’єднаних сил. За даними розвідки, в середу двох окупантів було знищено, ще трьох — поранено.
 
На жаль, напередодні — 23 квітня — Україна знову понесла втрату. На російсько-українській війні внаслідок проникаючого кульового поранення грудей загинув молодший сержант 53-ї ОМБр батальйону «Айдар» Юрій Коновод із Полтавщини. 1964 р. н., він був учасником війни в Афганістані, а в мирному житті викладав історію. 
 
Станом на 7-му годину ранку 25 квітня противник здійснив три обстріли позицій Об’єднаних сил із гранатометів різних систем — поблизу населеного пункту Гнутове; двічі з великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — в районі села Лебединське.
 
Втрат серед наших військовослужбовців немає. На обстріл противника наші захисники дали адекватну відповідь. Втрати окупантів уточнюють. ЗСУ надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
Наголосимо, що збройні формування РФ продовжують використовувати окуповані землі українського Донбасу як полігон для випробування нових систем озброєння. Згідно зi звітами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, тільки за останні два місяці міжнародні спостерігачі задокументували використання російсько-терористичними військами таких систем, як «Пошук» Р-161-A2M, автоматизованої станції перешкод Р-330Ж «Житель», комплексів радіоелектронної боротьби «Тірада-2» та РБ 341В «Леєр 3», радіолокаційної станції артилерійської розвідки та цілевказання 1Л259 та інших.
 
Також спостерігачі Місії неодноразово фіксували спроби збройних формувань Російської Федерації використовувати дрони під час спостережних польотів безпілотників СММ ОБСЄ. При цьому під «прикриттям» апаратів Місії російські загарбники застосовували як спостережні, так і ударні БПЛА.
 
Окрім використання власних літальних апаратів, росіяни регулярно впливають на безпілотні літальні апарати СММ ОБСЄ засобами радіоелектронної боротьби, створюючи перешкоди для виявлення порушень Мінських домовленостей збройними формуваннями Російської Федерації, а саме — розміщення підрозділів та військової техніки на тимчасово окупованій території України.
 
Найчастіше робота радіоелектронних засобів ворога фіксувалася підрозділами Збройних сил України на ділянках Маріуполь — Волноваха та Донецьк — Горлівка, що може свідчити про наявність в окупантів значної кількості озброєнь та військової техніки саме в цих районах.
 
Наслідками таких дій є виведення з ладу або повна втрата літальних апаратів Місії, що ставить під загрозу ефективний моніторинг безпекової ситуації як уздовж лінії розмежування, так і на тимчасово окупованій території нашої держави.
 
Останній випадок, коли СММ ОБСЄ втратила безпілотний літальний апарат дальнього радіусу дії, стався 19 квітня 2019 року саме в районі міста Горлівка. Відповідно до звіту Місії, перед падінням навігаційна апаратура літального апарата впродовж більш ніж години зазнавала потужного впливу радіоелектронних засобів.
 
Через це зв’язок iз БПЛА було втрачено, а місцезнаходження апарату досі не відоме. Окрім Місії ОБСЄ, роботу засобів РЕБ у той же час i в тому ж районі зафіксували відповідні підрозділи українських військових.
 
Отже, навмисні дії російських окупантів беззаперечно вказують як на наявність на тимчасово окупованій території України засобів, що є на озброєнні винятково Збройних сил Російської Федерації, так і на присутність російських військових, які є співучасниками злочинів російської влади на українській території.