В Україні запрацював Банк грудного молока

23.04.2019
В Україні запрацював Банк грудного молока

Молоко від донора — це корисніше, ніж суміш.

В Україні розпочав свою роботу перший і поки що єдиний Банк грудного молока. Про це пише в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у «Фейсбуці».
 
За її словами, банк працює на базі Перинатального центру Києва й це не лише місце, де зберігають донорське молоко.
 
«Це професійна лабораторія, в якій грудне молоко також збирають, досліджують та обробляють, — наголошує Уляна Супрун. Спеціалісти Перинатального центру пройшли навчання та низку тренінгів у провідних закордонних клініках. Увесь процес професійно контролюється на кожному етапі. Й лише після належної підготовки та перевірки молоко доставляють дітям, які з медичних або інших причин не можуть харчуватися молоком матері». 
 
Скористатися грудним молоком iз Банку можуть маленькі пацієнти стаціонару Перинатального центру та інших лікувальних закладів міста Києва за призначенням лікаря-неонатолога. Для цього мама малюка, яка з певних причин не може годувати самотужки, має звернутися до Банку. 
А стати донором грудного молока може кожна здорова жінка в період лактації, яка годує власну дитину і може поділитися молоком iз немовлятами, які його потребують. Перед цим вона має пройти спеціальні обстеження та здати необхідні аналізи. Спеціалісти Банку грудного молока проводять із нею обов’язкову співбесіду та анкетування щодо способу життя, історії інфекційних хвороб, поточного стану здоров’я.
 
Сьогодні лікарі-педіатри одностайні в тому, що найкращою їжею для немовлят є грудне молоко. Разом із ним дитина отримує не тільки поживні речовини та вітаміни, а й антитіла для захисту від хвороб. Винятково грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя — це «фундамент» здоров’я дитини у майбут­ньому, наголошують фахівці. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вигодовувати дітей перші півроку лише грудним молоком матері або ж донорським. За кордоном, наприклад, працює розгалужена система банків молока.
 
Адже навіть найкраща штучна суміш, збагачена пробіотиками та вітамінами, поступається за своїм складом грудному молоку. Цікаво, що склад грудного молока досі повністю не вивчений науковцями. Для вчених виявилося простішим завданням розшифрувати геном людини, аніж «формулу» людського молока. Щороку науковці відкривають нові компоненти і дізнаються раніше невідомі факти про найперший харч людини. І хоча на штучному вигодовуванні виросли вже цілі покоління людей, кращого харчування, ніж придумала сама природа, не було і немає.