Комедіократія по-нашому: як реагує світ на вибори Президента України

23.04.2019

Закордонні політики та ЗМІ у своїх перших відгуках на результат президентських виборів в Україні не можуть втриматися від іронічного тону.

 

Здивування, іронія та закиди до Росії у провальності її пропагандистської парадигми, про таку суміш перших реакцій повідомляє «Голос Америки».

 

«Фашистська хунта», якою керують євреї 

«Україна тепер — комедіократія?» — написав у своєму «Твіттері» журналіст німецького видання «Більд» Юліан Рьопке.
 
«Тож Україна стане першою країною світу, окрім Ізраїлю, де Президент і Прем’єр-міністр — євреї. А я думав, що це «фашистська хунта», — іронізує оглядач авторитетного видання «Політіко» Дейвід Патрікаракос.
 
Про безглуздість російської пропаганди, яка змальовувала Україну як «фашистську хунту», пише й кореспондент «Файненшл Таймс» Макс Седдон: «Можливо, Росія повинна переглянути пропаганду на наступні п’ять років про те, що ця країна переповнена нацистами!». Сам Зеленський у нещодавньому інтерв’ю заявив, що ставить своє єврейство на 20-те місце серед численних «недоліків», пише російське видання «Новоє время». 
 
Вже у більш серйозному ключі дослідник Carnegie Endowement Балаш Ярабік пише: «Нагадування: Порошенко п’ять років тому досяг навіть більшої перемоги (у першому турі, вперше в історії). Завдання Зеленського — (не) «просте» — не бути Порошенком».
 
Канадський журналіст Майкл Колборн у своєму твіті, цитуючи повідомлення Петра Порошенка, висловлює повагу ще діючому Президенту: «Це не твіт того, хто щойно був переможений. Це твіт того, хто знає, що парламентські вибори за шість місяців, — і думає, що він має відіграти провідну роль. Побачимо».
Професор Королівського коледжу в Лондоні Александр Кларксон пише: «Нове українське керівництво довкола Володимира Зеленського на 20-30 років молодше за інші владні групи у майже всіх пострадянських країнах. Україна тепер у пост-пострадянському світі».

А переможець — у Кремлі 

На думку аналітичного ресурсу «Політіко», очевидний успіх шоумена Володимира Зеленського на виборах стане «великою українською перемогою» російського президента Володимира Путіна.
 
«Хто б не виграв, справжній переможець буде сидіти в Кремлі», — стверджується далі у статті видання. «Фактом є те, що Зеленський не той, ким його вважають багато хто з виборців, з тієї простої причини, що вони не знають, хто він такий взагалі», — зауважує видання.
 
Іншої думки дотримується сайт «Закордонна політика» (Foreign Policy). Путіну варто «боятися лідера українських перегонів, добре налаштованого до Росії». На думку автора, Кремль «незабаром шкодуватиме», що вже не має справи з українським Президентом, «який нагадував їхнього власного».
 
Йдеться про те, що Україна Президента Порошенка, яка повернулася спиною до Росії і прагне інтеграції до НАТО, була «корисною страшилкою», яку Путін міг використовувати для цілей внутрішньої російської політики. За президентства Зеленського Україна може перетворитися із зовнішньополітичної проблеми для Росії на внутрішньополітичну.
 
Недосвідченість Володимира Зеленського — ризик в умовах російської агресії, вважає керівниця представництва Фонду Фрідріха Наумана в Україні Беате Апельт. Експертка побоюється також впливу олігарха Ігоря Коломойського.
 
Французька газета «Монд» пише, що «під тиском агресивної Росії» Зеленському буде не до жартів. Це зауваження міститься в аналітичній статті газети під промовистою назвою «Володимир Зеленський виграє президентські вибори, країна робить стрибок у невідоме».
 
Агенція «Франс-Пресс» зазначає, що за українськими виборами «уважно стежили в західних адміністраціях, які стали на бік України в конфлікті з Росією».
 
«Гіпотезу про повернення України під «протекторат» Росії, ймовірно, варто виключити, але, «не знаючи про Зеленського нічого», керівники західних країн «побоюються, що їм доведеться мати справу з непередбачуваним політиком», констатує «Франс Пресс». Інша провідна французька газета «Фігаро» також робить коротке, але чітке резюме: «Україна знову опинилась перед великою чистою сторінкою своєї історії». 

Вітання від «надійних сусідів» і «добрих друзів»

Президент США Дональд Трамп особисто привітав Володимира Зеленського з перемогою на виборах Президента України. Про це повідомив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер у «Твіттері».
 
«Президент [США Дональд] Трамп зателефонував привітати Володимира Зеленського з його перемогою на виборах, а народ України — з мирними та демократичними виборами. Ми продовжимо підтримувати намагання України відновити її територіальну цілісність i протистояти російській агресії», — заявив Волкер. Глава США назвав ці вибори важливим моментом в історії України і зазначив, що вони відбулися за демократичними стандартами. 
 
Раніше з вітаннями до Зеленського зателефонували президент Франції Емманюель Макрон і президент Польщі Анджей Дуда. А президент Європейської Ради Дональд Туск разом із привітаннями запевнив, що «ЄС сповнений рішучості продовжувати свою підтримку» України. Він вказав також на вільні вибори та мирну передачу влади, що означає сильну демократію в Україні. Сподівання на подальшу співпрацю висловив і Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 
 
Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган разом із вітаннями закликав Зеленського активніше боротися з корупцією та надалі проводити процес реформ.
 
Коментуючи для «Німецької хвилі» результати другого туру, впливова євродепутатка Ребекка Гармс зазначила, що українці надали новому Президенту дуже великий аванс довіри, і вона сподівається, що він зможе успішно цю довіру виправдати. 
 
Міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант зазначив, що тепер Зеленський буде справжнім слугою народу.
 
«Ми з нетерпінням чекаємо спільної роботи, оскільки Велика Британія й надалі підтримує Україну, обраний нею євроатлантичний шлях, процес реформ і безпеку», — написав Хант у своєму «Твіттері».
 
Загалом станом на вчорашній день, ще до оголошення офіційних результатів виборів, Зеленського з перемогою на виборах привiтали представники понад десяти країн. Зокрема, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем’єри Грузії та Вірменії Мамука Бахтадзе та Нікол Пашинян, глави МЗС Литви і Латвії Лінас Лінкявичюс и Едгарс Рінкевічс, а також міністр закордонних справ Швеції Маргот Валльстрьом і канцлер Австрії Себастьян Курц.
 
Неочікувано швидко надійшло поздоровлення Зеленському від Олександра Лукашенка. Білоруський лідер заявив, що Білорусь «залишиться для України передбачуваним партнером, надійним сусідом» і «добрим другом».
 
Він зазначив, що Зеленський допоможе Україні процвітати. 
Володимир Путін (після конфузу з привітанням Януковича) наразі утримується з коментарями. Але глава російського уряду Дмитро Медведєв уже заявив, що шанси на покращення взаємодії між Україною та Росією є, повідомляє «РІА «Новості».
 
Однак, за словами Медведєва, для цього потрібні чесність, а також відповідальний підхід. Російський прем’єр побажав новому керівництву України «здравомислія та усвідомлення цінності відносин між двома країнами». «Лише на цій основі можна відродити вбиту економічну взаємодію», — вважає Медведєв.

А ТИМ ЧАСОМ...

Володимир Зеленський отримав й інші цікаві привітання. Зокрема, від президента-втікача Віктора Януковича, який згадав про війну на Донбасі, що «забирає життя українців», до котрої він ніби й не причетний, бо всю вину поклав на чинного главу держави Петра Порошенка.
 
А ще надійшли вітання від лідера опозиції Венесуели Хуана Гуайдо та глави комітету так званого парламенту Криму з міжнаціональних відносин Юрія Гемпеля, який запрошує новообраного очільника України... відвідати окупований Крим.
 
При цьому Гемпель висловлює сподівання, що Зеленський усвідомить «очевидні речі і зможе прийняти та визнати вибір кримчан, зроблений на користь Росії п’ять років тому».