Обійдемось без Росії: дніпровське КБ «Південне» розробило власні боєприпаси до «Градів» i «Смерчів»

17.04.2019
У російсько-українському протистоянні використовувалися найрізноманітніші види озброєнь.
 
В тім числі й «Гради» та «Смерчі», прийняті на озброєння ще в СРСР у 1963 і 1987 роках відповідно, боєприпаси для яких донині виробляли лише в Росії.
 
Вочевидь окупанти орієнтувалися на запаси старих боєприпасів, яких недостатньо на українських складах. Тож логічним стало рішення — почати розробляти зразки боєприпасів для систем озброєння, які є в українській армії.
 
За такі розробки взялося конструкторське бюро «Південне», яке займається переважно космічними технологіями.
 
 
Зараз саме це КБ, розташоване в місті Дніпро, працює над створенням боєприпасів для систем залпового вогню «Град» та «Смерч».
 
«Сьогодні замовлення номер один — це виробництво серійних боєприпасів для РСЗВ», — сказав гендиректор КБ Олександр Дегтярьов, уточнивши, що наразі розробка зразків боєприпасів ведеться за рахунок КБ «Південне».
 
«Також КБ проведе наземне і льотне відпрацювання зразка», — додав перший заступник головного конструктора, генеральний директор iз системного проектування Олександр Кушнарьов. Він уточнив, що серійну збірку ракет, якщо до неї дійде, швидше за все, здійснюватимуть на Павлоградському механічному заводі.
 
«Ми будемо розробляти корпуси двигунів, елементів боєприпасів», — сказав Кушнарьов. За його словами, дальність вітчизняних боєприпасiв у порівнянні з боєприпасами для «Граду», які виробляють у Росії, збільшено вдвічі.
 
Також буде покращено характеристики точності, керованості, розсіювання осколків. 
 
Нагадаємо, що системи озброєння «Град» i «Смерч» є на озброєнні в української та російської армій. І боєприпасів до них в Україні недостатньо не лише через те, що чимало їх використали під час повномасштабних бойових дій на сході, а й через халатність — згадаймо неодноразові масштабні інциденти на наших військових складах.
 
Тож майже катастрофічну нестачу реактивних боєприпасів треба відновити якнайшвидше. І є надія, що це буде зроблено найближчим часом, i не лише за рахунок КБ «Південне».
 
Адже, як відомо, фінансування Міноборони зросло в 2019 році на 12%, тобто на 10,9 мільярда гривень. Ворог в особі окупанта Росії та його посіпак «сепарів» повинен чітко усвідомлювати, що його є чим зустріти й «пригостити».