Збірна України завершила ЧЄ зі спортивної боротьби на третьому місці медального заліку

17.04.2019
Збірна України завершила ЧЄ зі спортивної боротьби на третьому місці медального заліку

Аліна Бережна-Стадник — одна з чотирьох українських чемпіонок Європи-2019. (Фото з сайта ukrwrestling.com.ua.)

Наприкінці минулого року у вітчизняному борцівському господарстві відбулися масштабні перестановки. Після зміни керівництва Асоціації спортивної боротьби України, де замість Ельбруса Тедеєва президентом став Олег Кравченко, серйозні перетасовки сталися й у тренерських штабах національних збірних.
 
 
Так, місце багаторічного очільника команди «вільників» замість Руслана Савлохова посів Григорій Данько.
 
 
Збірну борців греко-римського стилю очолив Сергій Андреєв, попередником якого був Артур Дзигасов. Водночас очільника жіночої команди в АСБУ вирішили не змінювати й у «спортивному» міністерстві просто перезатвердили кандидатуру Володимира Євонова на новий термін.
 
 
Про те, що наші спортивні функціонери вчинили абсолютно правильно, залишивши біля керма збірної вітчизняних борчинь старого наставника, красномовно підтвердив чемпіонат Європи в Бухаресті, який підопічні Володимира Євонова завершили з грандіозним тріумфом.
 
Здобувши в столиці Румунії чотири «золота» та два «срібла», «синьо-жовті» безапеляційно виграли командний залік. Практично аналогічне досягнення підопічним Євонова вдалося на ЧЄ 2012 року в Белграді, котрий наші борчині завершили з чотирма золотими та трьома срібними медалями.
Щодо бухарестського єврофоруму, то на вищу сходинку п’єдесталу піднялися Оксана Ливач (вагова категорія до 50 кг), Ірина Гусяк (до 55 кг), Алла Черкасова (до 68 кг) та Аліна Бережна-Стадник (до 72 кг).
 
А в статусі срібних медалісток турнір завершили Лілія Горішна (до 53 кг) та Тетяна Кіт (до 57 кг).
 
Міністр молоді та спорту Ігор Жданов здобуток українських борчинь на ЧЄ-2019 назвав видатним досягненням і напряму пов’язує його з тренерською постаттю Володимира Євонова.
 
«Для них він як батько. Вони його дуже люблять і прислухаються до його слів», — відзначив Жданов, додавши, що «спортивне» міністерство виділяє борцівському господарству достатньо коштів для проведення навчально-тренувальних коштів та виїзду на змагання.
 
Називаючи при цьому боротьбу пріорітетним для держави олімпійським видом спорту, Ігор Жданов наголошує, що його міністерство працює над тим, аби в країні зростала гідна зміна нинішнім борцям-чемпіонам. «Важливо привести в нормальний стан ДЮСШ та суттєво покращити стан спортивної інфраструктури», — каже міністр.
 
Ну а те, що Україна має славні борцівські традиції, на завершення ЧЄ в Бухаресті підтвердили й вітчизняні борці греко-римського стилю. Утретє в своїй кар’єрі континентальне «золото» виграв Жан Беленюк (категорія до 87 кг), а його колега по синьо-жовтій збірній — Ленур Теміров (до 60 кг) став бронзовим медалістом ЧЄ-2019.
 
Нагадаємо, що в перші дні єврофоруму на третю сходинку п’єдесталу пошани піднялися двоє наших вільників — Василь Шуптар та Олександр Хоцяновський. 
 
Тож, загалом, упродовж тижневих баталій у Бухаресті, представники української спортивної боротьби здобули п’ять золотих, дві срібні та три бронзові нагороди, посівши таким чином у медальному заліку слідом за збірними Росії та Туреччини високе третє місце.