У протистоянні за національне «золото» «Донбас» упевнено здолав сенсаційного дебютанта «Дніпро»

17.04.2019
У протистоянні за національне «золото» «Донбас» упевнено здолав сенсаційного дебютанта «Дніпро»

Завершивши з’ясовувати стосунки в національному чемпіонаті, кращі вітчизняні хокеїсти одягли светри збірної України. (Фото з сайта uhl.ua.)

Після того як в Україні завершився національний чемпіонат, переможцем якого — всьоме в своїй історії — став «Донбас», хокейне життя в країні аж ніяк не затихло.
 
 
Наприкінці квітня в Таллінні стартує чемпіонат світу в дивізіоні ІІВ, учасником якого буде українська збірна.
 
 
Тож щойно відгриміли баталії за титул найсильнішої команди вітчизняної першості, практично одразу все перепідпорядкувалося інтересам національної збірної.
 
 
Віднедавна з «синьо-жовтими» працює новий тренер. Перші дебютні поєдинки Андрія Срюбка біля керма голов­ної хокейної команди України вийшли не надто вдалими.
 
У лютому на товариському турнірі в Броварах наші збірники двічі програли полякам, а також уперше з часів незалежності капітулювали перед румунськими хокеїстами.
 
Перебування збірної України в третьому за силою дивізіоні світового хокею мало кого влаштовує у вітчизняному хокейному господарстві. Аби бодай якось допомогти команді Срюбка прискорити процес свого еволюціонування, у Федерації хокею України вирішили організувати для «синьо-жовтих» додатковий спаринг.
 
Дарма, що позаду у вітчизняних колективів важкий сезон. Задля кращої обкатки українських збірників, які незабаром вирушать на ЧС до Естонії, практично всі вони делегували своїх представників до збірної клубів Української хокейної ліги, котра 16 квітня зіграє контрольний матч iз національною командою України.
 
Звісно, що всі провідні виконавці УХЛ з українськими паспортами будуть одягнені в синьо-жовті светри, проте очолюватиме збірну клубів УХЛ тренер чемпіонів країни Сергій Вітер.
 
Не в останню чергу саме завдяки його тренерському хисту донецькому «Донбасу» вдалося виграти непросту фінальну серію у херсонського «Дніпра». І нехай дніпряни проводили лише свій дебютний сезон в чемпіонаті країни, а «золота» серія завершилася з переконливим рахунком 4:1 на користь «червоно-чорних», легкою їхня дорога до чемпіонства точно не була.
 
«Виграти Кубок було дуже тяжко. Навіть не залишилося сил для святкування. Емоції десь усередині, звісно, є, але візуально це не передається. Шлях до перемоги був настільки складним, що сил, по суті, практично не залишилося», — після перемоги в чемпіонаті заявив форвард «Донбасу» та збірної України Віталій Лялька.
 
Його колега по клубу — воротар Богдан Д’яченко наголошує, що у фінальному протистоянні з «Дніпром» усе вирішило терпіння та тренерська стратегія. Нагадаємо, що дуель за золоті медалі розпочалася з несподіваної гостьової перемоги «Дніпра» в Дружківці.
 
Однак надалі підопічні Сергія Вітера швидко провели роботу над помилками й виграли в команди Дмитра Підгурського чотири матчі поспіль.
 
Чемпіонську крапку «Донбас» поставив на домашній ковзанці «Альтаїр». За присутності рекордної кількості глядачів підопічні Вітера здобули над «Дніпром» найбільш переконливу перемогу в серії — 4:1, що принесло їхньо­му клубу загалом сьомий чемпіонський титул.