Сам напросився: що пишуть про зустріч Зеленського з Макроном у самій Франції

16.04.2019
Сам напросився: що пишуть про зустріч Зеленського з Макроном у самій Франції

Петро Порошенко з офіційним візитом побував у Парижі вже втретє.

«Дипломатичним випробуванням вогнем» для «новачка в політиці та фаворита рейтингів» Володимира Зеленського назвав французький тижневик L’Obs його зустріч з Еммануелем Макроном у Парижі.

 

Інші французькі видання проводили паралелі між Макроном і Зеленським. Le Monde пише, що до нового кандидата, який уявляє себе «українським Макроном», у Франції справді велике зацікавлення, хоча його політичні погляди залишаються загадкою.

 

А французька версія Sputnik, що фінансується Росією, подає безапеляційний заголовок: «Французький Макрон зустрічається з Макроном українським».

Говорили про життя

Нагадаємо, минулої п’ятниці, 12 квітня, кандидат у президенти Володимир Зеленський зустрівся в Парижі з президентом Франції Макроном. Увечері того ж дня з французьким колегою зустрівся і Президент України Петро Порошенко.
 
 
Для Порошенка це був третій офіційний візит до Франції, а Зеленський зустрівся з Макроном уперше.
 
 
Цікаво, що зустрічі з кандидатами на найвищі пости серед головних гравців європейської політики зазвичай не практикуються.
 
 
Тому можна лише здогадуватися, на які важелі довелося натиснути команді Зеленського, аби така зустріч усе ж відбулася.
 
«За нашою інформацією, це команда пана Зеленського виступила з ініціативою запропонувати французькій стороні провести зустріч, — пише Le Monde. — Для молодого кандидата, який мріє бути «українським Макроном», інтерес є очевидним: показати своє наближення до популярного в Україні лідера, утвердити свою міжнародну позицію та нагадати про позитивне сприйняття своєї відданості Заходу, після карикатурного представлення як креатури, що маніпулюється Росією». 
 
Це була «зустріч задля того, щоб краще пізнати один одного й обмінятися думками щодо двосторонніх зв’язків», цитує керівника штабу Зеленського Івана Баканова Бі-Бі-Сі. Ну, нарешті, українські виборці почули, що в «зеленого» кандидата взагалі є хоч якісь думки і він навіть здатен ними обмінюватися! У короткому коментарі «Радіо «Свобода» Зеленський поділився, що зустріч була «дуже конструктивною», «говорили про життя, про припинення війни на Донбасі».
 
Водночас Петро Порошенко розповів більше конкретики про результати своєї зустрічі: «Переговори з Еммануелем Макроном та Ангелою Меркель (зустріч iз канцлером відбулася в той же день. — Авт.) були присвячені передусім миру. Наші партнери задекларували тверду підтримку України. Відразу після виборів у випадку мого переобрання відкриється вікно можливостей, коли ми ініціюємо саміт Нормандського формату, де обов’язково будуть питання звільнення українських заручників і військовополонених, — написав Порошенко у «Фейсбуці». — Окремо пан Макрон підняв питання звільнення Романа Сущенка, адже він як журналіст працював у Парижі, і питання його звільнення є предметом особливої уваги першої леді Франції. Окрему увагу приділили питанням звільнення незаконно утримуваних кримських татар».

«Спілкуванню з тими, хто пройшов Гарварди і Кембриджі, треба вчитися»

«Щоб зрозуміти, як французи оцінили два візити наших претендентів на «корону», треба бодай трохи знати французів, — пише на своїй сторінці у «Фейсбуці» журналістка Людмила Семенюк. — Ну, по-перше, вони ще ті сноби. І дуже навіть шовіністи, особливо що стосується французької мови... Друге: манери і виховання — це для француза все! Покласти в ресторані свій мобільний на стіл, хоч який дорогий він був у тебе, — рівнозначно роздягнутися догола. Пан Зеленський на зустрічі в Єлисейському палаці з президентом Франції поклав два смарт­фони. І як Ален Делон не говорив французькою...
 
А ще тут дуже не люблять популістів. При всій своїй романтичності французи дуже прагматичні. Вони не вірять людям, які обіцяють усіх нагодувати й ощасливити. Тим більше за короткий термін у бідній країні, яка воює, — це апріорі неможливо. І якщо до них на поклiн приїжджає ніхто і ніщо, і на зустрічi з їхнім лідером, який створив Нормандський формат врегулювання військового конфлікту, заявляє, що він хоче цей формат змінити, на цю людину дивляться відповідно. Щоб бути дипломатом, ним треба народитися. І на нього ще треба вчитися років шість у поті чола, вивчаючи всі тонкощі спілкування з тими, хто пройшов Гарварди і Кембриджі... От коротко те, що пише французька преса і що кажуть звичайні французи про наших». 
 
Зрештою, Еманнуель Макрон є макропостаттю європейської і світової політики. Подейкують, що з часом саме він перебере на себе роль першої скрипки в європейській політиці, яка нині належить Ангелі Меркель. А Володимир Зеленський поки що залишається мікрогравцем на політичній шахівниці. Тому його передвиборче турне до Франції — не більше ніж політ фанери над Парижем. Адже детальні висновки про «Зе» у Франції та Європі робитимуть уже за ділами його.