«Я прийшов, тебе нема»: замість дебатів з Зеленським під «Олімпійським» Порошенку довелось обмежитись прес-конференцією

16.04.2019
«Я прийшов, тебе нема»: замість дебатів з Зеленським під «Олімпійським» Порошенку довелось обмежитись прес-конференцією

(Фото з сайта liga.net.)

За три години до дебатів під стадіоном НСК «Олімпійський» у неділю почали збиратися прихильники Петра Порошенка.
 
 
Там встановили сцену, з якої глядачі і чекали побачити кандидатів у президенти.
 
 
Адже розмова між Порошенком і Зеленським мала проходити не на самому полі, а у приміщенні біля стадіону.
 
 
Посилені заходи безпеки, металошукачі та оточений правоохоронцями стадіон. Від самого ранку поліцейські чатували, щоб не сталося провокацій.
 
«Мене не лякають металошукачі, мене лякає кіт у мішку, який може стати Президентом, — підходячи до сцени, розповідає пані Марія.— Підтримати Президента прийшла. І ви самі бачите, що таких, як я, багато. Не вірю, що Зеленський сьогодні прийде. Він розуміє, що програє ці дебати Порошенку, тому йому набагато легше переховатися і не висуватись зараз».
 
Людей і справді було немало. За інформацією прес-служби Президента, на площу біля стадіону прийшло близько 20 тисяч.
 
Рівно о 14-й до стадіону прибуває Президент Петро Порошенко. Крізь натовп проходить до сцени, підіймається і виголошує: «Я дуже сподіваюся, що тут зараз буде Володимир Зеленський».
 
І відразу додає, що після дебатів він обов’язково знову підніметься на сцену і поспілкується з людьми. Як і заявляли організатори, о 14-14 Петро Порошенко підходить до трибуни, проте на місці опонента — порожньо. Координатор заходу Андрій Куликов усім присутнім повідомляє, що Володимир Зеленський не прибув на дебати.
 
Незважаючи на це, Петро Порошенко не втрачає надії і в прямому ефірі заявляє, що готовий ще почекати 45 хвилин, щоб Зеленський прибув на стадіон. 
 
Проте, щоб не втрачати час даремно, Петро Порошенко вирішив поспілкуватися із журналістами. І першим питанням лунає — «чи готовий буде Президент у разі поразки підтримати нового Президента України на посаді?».
 
Петро Порошенко, довго не думаючи, відповідає : «Я буду шанувати будь-який вибір українського народу». Згодом лунає питання щодо курсу України на вступ до ЄС і НАТО. Дискусію воно викликало після того, як Володимир Зеленський заявив, що питання ЄС та НАТО мають вирішуватися на референдумі.
 
Петро Порошенко відповів, що народ уже визначився зі своїм рішенням і йому не потрібен референдум. Нагадавши, що курс на вступ в ЄС і НАТО вже закріплений у Конституції.
 
«Моя порада всім — треба виконувати Конституцію України. Так само, як треба виконувати закон про вибори в частині дебатів», — заявив Петро Порошенко. Водночас Президент також додав, що, коли настане час саме членства України в ЄС та НАТО — це питання справді буде винесено на референдум, адже цього вимагає процедура. 
 
Очікуваною та водночас несподіваною стала новина про звільнення першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. За словами Президента, це рішення було прийняте ще в п’ятницю.
 
Також журналісти запитали про роль Віктора Медведчука у переговорах із Росією, на що чинний глава держави відповів, що його єдиною функцією є звільнення українських полонених. Не оминули також інциденту стосовно здачі аналізів.
 
Адже минулого тижня Володимир Зеленський відмовився їх здавати у незалежній антидопінговій асоціації: «Я не маю жодних доказів, що Зеленський — наркоман. І ніколи його так не називав. Чи залишились питання щодо здачі тестів? Так. Але ставимо крапку у цьо­му питанні». 
 
Ще кілька запитань від журналістів, і 45 хвилин, які надавалися Володимиру Зеленському, щоб приїхати на стадіон, минають. Петро Порошенко виголошує заключне слово і прямує до людей на сцену. Вже зі сцени глядачі чують мелодії відомої української пісні «Підманула, підвела», яку виконав соліст гурту Kozak System Іван Леньо, проте доспівати слова «Я прийшов, тебе нема — підманула, підвела» таки вдалося Петру Порошенку.
 
Президент дякує людям, які прийшли його підтримати, і наприкінці заявляє : «Я хочу вам сказати одну важливу річ. Зеленський може подумати, що ми мали зустрітися не на площі перед стадіоном, а на стадіоні. То я вас запрошую зараз, щоб ми зайшли на стадіон усі разом і зробили селфі». 
 
Проте, незважаючи на пісні, фотографування та запитання від журналістів, і по сьогодні невідомо, чи кандидати таки зустрінуться на дебатах. За законом України «Про вибори», 19 квітня кандидати у президенти о 20-й годині мають зустрітися у студії Суспільного телебачення.
 
І Президент уже заявив, що буде у цей час у студії Суспільного мовника. Та суперника побачити у телевізійній студії Порошенку, мабуть, не вдасться, адже о 19-й годині 19 квітня Зеленський чекатиме на чинного Президента на стадіоні НСК «Олімпійський». Тому чим закінчиться епопея з дебатами, стане відомо вже цієї п’ятниці.