Зерновий ринок лишається ключовим у розвитку АПК та економіки загалом

16.04.2019
Зерно сьогодні — ключовий та стратегічний товар у сільському господарстві. Саме зернова продукція головним чином визначає темпи розвитку агропромислового комплексу та економіки в цілому, гарантуючи стабільну продовольчу безпеку держави.
 
Зернові культури формують більше чверті сукупного виробництва сільськогосподарської продукції та генерують понад 7 мільярдів доларів США позитивного сальдо в зовнішній торгівлі України.
 
Як зазначила заступник міністра агрополітики України Олена Ковальова на XVI Міжнародній конференції «Зерно Причорномор’я-2019», яка проходила минулого тижня, наразі світовий ринок продовольства перебуває під тиском трьох базових факторів: зростання населення, збільшення доходів та інтенсивна урбанізація.
 
«Як наслідок, за останнє десятиріччя світовий попит на зерно, основу продовольчого та фуражного раціону, зріс на 50 відсотків. Україна є однією з небага­тьох країн світу, які мають можливість збільшувати виробництво сільгоспкультур, нарощувати експортний потенціал та забезпечувати глобальні потреби», — зауважує Ковальова.
 
В Україні виробництво зернових за останні п’ять років не опускається нижче 60 мільйонів тонн, досягнувши у 2018 році рекордних 70,1 мільйона. А 2018/2019 маркетинговий рік має всі шанси стати рекордним і за експортом зернових культур, сягнувши 49 мільйонів тонн. На сьогодні, за даними прес-служби Мінагрополітики, вже експортовано понад 39 мільйонів тонн.
 
«Співробітництво з міжнародними організаціями та компаніями залишається одним із пріоритетних напрямків зовнішньоекономічної діяльності нашої держави. Ми активно співпрацюємо як з учасниками ринку, так і в рамках міжнародних організацій, зокрема ФАО, AMIS, Міжнародної ради з зерна (МРЗ) та іншими, щоб визначити оптимальні шляхи розвитку ефективного аграрного виробництва, забезпечити доступ до продовольства», — каже Олена Ковальова. 
 
Щорічна конференція «Зерно Причор­номор’я» є дієвим майданчиком для обговорення нових трендів на світовому, регіональному та внутрішньому аграрному ринку. Це авторитетна міжнародна платформа для обговорення найбільш актуальних тем і перспектив розвитку глобального ринку зерна і ринків країн Чорноморського регіону. Конференція проводиться з 2004 року і є одним із айбільших світових зернових форумів.