ОБСЄ зафіксувала танки і ЗРК в аеропорту окупованого Луганська

12.04.2019
На фронті знову неспокійно: 10 квітня збройні формування Російської Федерації дев’ять разів обстріляли позиції українських військовослужбовців, причому тричі застосували заборонене Мінськими домовленостями озброєння.
 
Також окупанти обстрілювали наших захисників із озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметiв i стрілецької зброї.
 
Так, у смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції наших військ сім разів: із мінометів калібру 82 мм, ручних протитанкових гранатометiв i великокаліберних кулеметів — поряд із населеним пунктом Опитне; з мінометів калібру 82 мм та автоматичних станкових гранатометів — біля населеного пункту Піски; з озброєння бойових машин піхоти, автоматичних станкових гранатометiв i великокаліберних кулеметів — поблизу населеного пункту Павлопіль; із озброєння бойових машин піхоти та автоматичних станкових гранатометів — на околицях населеного пункту Кам’янка; зi станкових протитанкових гранатометiв i великокаліберних кулеметів — поблизу населеного пункту Широкине; з великокаліберних кулеметiв i стрілецької зброї — біля села Павлопіль; зi стрілецької зброї — недалеко від міста Авдіївка.
 
Щодо смуги відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», то тут противник двічі обстріляв позиції наших військ: із мінометів калібру 120 мм та озброєння бойових машин піхоти — поблизу села Новозванівка; зi стрілецької зброї — біля населеного пункту Станиця Луганська у межах ділянки розведення.
 
Під час обстрілів двоє українських військовослужбовців отримали поранення. Проте жоден обстріл противника не залишився без адекватної відповіді наших військ.
За даними розвідки, 10 квітня одного окупанта було знищено, шістьох — поранено.
 
Станом на 7-му годину ранку 11 квітня підступний ворог обстріляв із автоматичних станкових гранатометiв i стрілецької зброї наших захисників у смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» під Водяним.
Під час обстрілу один український боєць отримав поранення.
 
Наші захисники на обстріл противника відповіли вогнем. Втрати окупантів уточнюються. Тож наші військові надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
На жаль, трагічний випадок стався у «сірій» зоні вранці 9 квітня біля села Зайцеве Бахмутського району, де проходить водопровід насосної станції Сіверський Донець-Донбас. Там група з піротехнічних робіт ДСНС України займалася розмінванням території. Під час роботи стався вибух.
 
Старший лейтенант служби цивільного захисту Д. Слепкань і старший сержант служби цивільного захисту Е.Безкоровайний отримали поранення, а старшина служби цивільного захисту Олег Бойцов загинув. Олег народився в 1979 році, проживав у місті Слов’янськ Донецької області, у нього залишилася дружина і двоє дітей. 
 
Додамо, що у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявили: у колишньому аеропорту «Луганськ», який у 2014 році був зруйнований окупантами, наразі розміщено танки й зенітні ракетні комплекси бойовиків.
 
У звіті зазначається, що безпілотник ОБСЄ зафіксував сім танків (Т-72) і шість зенітних ракетних комплексів (9К35) на території колишнього міжнародного аеропорту, приблизно за 10 кілометрів на південь від Луганська.
 
Також у місії повідомили, що там же розміщені 7 самохідних гаубиць (2С1), 6 РСЗО (БМ-21) і 9 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм — 5 од., Д-30 «Жаба», 122 мм — 4 од.).
 
Крім того, у СММ додали, що у дворі житлових будинків бойовики розташували  військову техніку — ББМ (типу БМП) в Новоласпа, що в 50 кілометрах на південь від Донецька, чотири БМП-1 у дворах житлових будинків в Новій Мар’ївці (64 км на південь від Донецька). n