Яким може бути ринок землі в Україні: депутат назвав чотири варіанти

12.04.2019
Яким може бути ринок землі в Україні: депутат назвав чотири варіанти

У різних законопроектах пропонується відмірювати потенційним покупцям сільгоспугідь від двадцяти й аж до двадцяти тисяч гектарів. (Фото з сайта prostir.ua.)

Чотири варіанти запровадження ринку землі в Україні презентував заступник голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.
 
 
За повідомленням прес-служби Всеукраїнської аграрної ради, у двох варіантах передбачається поетапне відкриття ринку землі для фізичних і юридичних осіб, а у двох — одночасне.
 
 
Різниця полягає в площі угідь, які можна буде придбати, та етапах їх купівлі.
 
 
Право купити землю за всіма пропонованими варіантами передбачено лише для громадян України.
 
Зокрема, у двох поетапних версіях надається можливість фізичним особам у перші три роки купувати максимум 20 гектарів землі. А от для юридичних осіб етапність придбання великих площ землі різна: в одному варіанті у перші три роки їм дозволяють придбати максимум 200 га землі, з четвертого року — максимум 500 га, а надалі — до 20 тисяч га.
 
Інша версія пропонує уже в перші три роки дозволити юрособам купувати до 500 га землі, а з четвертого року — до 20 тисяч гектарів.
 
Тобто, термін реалізації великих земельних площ зменшується. Ще в одному варіанті депутати пропонують однаково обмежити і юридичних, і фізичних осіб, дозволивши їм купувати до 200 га землі.
 
А в іншому — навпаки: максимальну площу земель у власності фізичних та юридичних осіб обмежити лише антимонопольними вимогами.
 
Переважне право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення матимуть: члени сім’ї власника земельної ділянки; орендарі; власники та користувачі суміжних земельних ділянок; фермерські господарства, розташовані (зареєстровані) в територіальних громадах, де виставлено на продаж земельні ділянки. Окрім того, покупець обов’язково має документально підтвердити легальність коштів, за які хоче придбати земельну ділянку.