В Україні почали вирощувати органічний цукровий буряк

10.04.2019
Можливість вирощувати без застосування хімічного захисту цю доволі складну в землеробській практиці технічну культуру довели західноукраїнські агрокомпанії «Дедденс Агро» та «Ріттер Біо Агро».
 
У цих господарствах, землі яких розташовані на території Гощанського району на Рівненщині, вже давно принципово ведуть органічне виробництво. Ще у 2017 році тут отримали ще й перший органічний цукор зі свого, першого в Україні органічного цукрового буряка. 
 
Досі прихильники органічного землеробства не наважувалися братися за введення його до сівозміни. І не лише через агрономічні перипетії. Проблемне питання — де переробляти органічний буряк, аби кінцева продукція таки лишилася органічною, зупиняло навіть найрішучіших.
 
«Вихід побачили у тому, щоб зайти на цукровий завод першими в сезоні, коли потужності ще ідеально чисті й нема ризику домішок», — пояснює генеральний директор товариств «Ріттер Біо Агро» та «Дедденс Агро» Віктор Щербачук.
 
У 2017 році першу партію унікального рівненського буряка взявся переробити Гнідавський цукровий завод. «Ми доведемо, що вирощувати органічний буряк та отримувати з нього якісний цукор в Україні можливо», — оптимістично налаштований Щербачук.
 
Товариство «Дедденс Агро» почало працювати з 2008 року, мало тоді інвестиції від німецького партнера. Але з 2013-го рішуче взяло курс на органічне виробництво і відтоді орієнтується винятково на власні кошти.
 
«Не хочемо перейматися зайвими зобов’язаннями, кредитними відсотками. Надійніше розраховувати на себе. Не форсуємо події, а ретельно і поступово, невеликими кроками реалізовуємо сплановані проекти», — наголошує Віктор Щербачук.
 
У перспективі тут збираються розширити земельний банк iз теперішніх чотирьох до десяти тисяч гектарів. Кажуть, збільшення обсягів можливе. Просто масштабують на нові території вже налагоджену організацію роботи.