Окупанти на Донбасі приховують інформацію про обстріли сепаратистами мирних жителів

05.04.2019
Російські окупаційні війська 3 квітня шість разів порушили режим припинення вогню, застосувавши чотири рази озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
 
Ворог iз гранатометів різних систем i великокаліберних кулеметів обстріляв наших захисників у районі Новотроїцького, з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу села Лебединське.
 
Також противник здійснив обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм біля села Кримське; міномет, гранатомети різних систем i стрілецька зброя ворога завдавали ударів у районі Новолуганського; не оминули кулі й позицій поблизу Станиці Луганської.
 
Обійшлося без втрат. На обстріли противника Об’єднані сили давали адекватну відповідь, знищивши при цьому двох i поранивши трьох окупантів. Також знешкоджено бойову машину піхоти російсько-окупаційних військ.
 
Станом на половину доби 4 квітня противник двічі обстріляв позиції наших військ у смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» знову в районі села Лебединське, з напрямку населених пунктів Саханка та Ужівка, з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм i великокаліберних кулеметів. На обстріл противника дали адекватну відповідь. Втрати противника уточнювали.
 
Тим часом, за наявною у звіті СММ ОБСЄ інформацією, станом на 1 квітня стало відомо, що ще на початку березня в селі Саханка, на непідконтрольній урядові території, від осколкових поранень загинув чоловік.
 
Окрім того, 12 березня працівники моргу в населеному пункті Старобешеве, на непідконтрольній урядові території, також повідомили, що 5 березня до них доправили тіло 59-річного чоловіка, який помер від осколкових поранень голови.
 
А 6 березня мешканець Саханки розповів, що вранці 4 березня після обстрілу він знайшов свого сусіда з пораненнями голови в літній кухні власного будинку. 
 
У щоденному звіті СММ ОБСЄ станом на 6 березня зазначено, що в цивільному автомобілі троє озброєних чоловіків у військовому одязі перешко­джали проїзду, перегородивши дорогу представникам Місії неподалік Саханки, на непідконтрольній уряду України території. Через деякий час автомобіль iз військовими поїхав, а команда Місії продовжила патрулювання.
 
Щоправда, виникає запитання: якщо члени СММ ОБСЄ, попри всі перешкоджання збройних формувань РФ, мали «виняткову» можливість потрапити саме на це місце обстрілу в Саханці, то чому тільки через місяць повідомили про факти загибелі, чому у жодному попередньому звіті про це не згадували?
 
Порушень режиму припинення вогню в даному районі за участю підрозділів ООС не було, що спростовує причетність ЗС України до даного інциденту. Нагадаємо, факти недопущення спостерігачів СММ у цьому районі в березні вже неодноразово фіксувалися у щоденних звітах Місії за березень.
 
Ці криваві факти є черговим свідченням справжнього ставлення російських окупантів до мирного населення Донбасу, яке вони нібито прийшли визволяти. У дійсності сепаратисти і російські найманці на Донбасі позбавляють людей засобів до існування і навіть життя.
 
Українська сторона СЦКК зазначає, що окупаційна влада навмисно приховує обстріли населених пунктів збройними формуваннями сепаратистів та загибель мирного населення, цілеспрямовано перешкоджаючи виконанню Мандату СММ ОБСЄ з метою дискредитації підрозділів Збройних сил України. 
 

ДО РЕЧІ 

За матеріалами Служби безпеки України двом організаторам псевдореферендуму в Донецькій області оголошено про підозру в скоєнні злочину.
 
Оперативники спецслужби, залучені до ООС, встановили, що сільський голова та депутат селищної ради Бахмутського району брали активну участь в організації незаконного референдуму в селищах Миронівське та Новолуганське.
 
Співробітники СБУ зафіксували, що зловмисники активно проводили антиукраїнську агітацію серед мешканців району, зокрема, закликаючи їх до участі у так званому «волевиявленні». 
 
Слідчі СБУ завершили досудове розслідування щодо протиправної діяльності депутата сільської ради та направили обвинувальний акт у вчиненні правопорушення за ч.1 ст. 110 Кримінального кодексу України до суду. Стосовно другого фігуранта справи обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.