Попри збіднішання і зростання смертності росіяни продовжують підтримувати Путіна – опитування

05.04.2019
Попри збіднішання і зростання смертності росіяни продовжують підтримувати Путіна – опитування

35% росіян не можуть купити собі найнеобхіднішого. Босі, зате з Кримом.

Майже 80 відсотків росіян не можуть дозволити собі купувати найнеобхідніші товари, повідомляє Федеральна служба державної статистики (Росстат).
 
 
Установа провела дослідження серед 60 тисяч жінок, які керують домогосподарствами, і отримала не надто втішні результи.
 
 
Виявилося, що 53% сімей не можуть дозволити собі так звані «несподівані витрати», пов’язані з медичною допомогою або ремонтом квартири.
 
 
Принаймні 35 відсотків домогосподарств не мають достатньо грошей для придбання нового взуття для кожного члена сім’ї.
 
Близько 50% сімей не можуть дозволити собі жодної поїздки на рік.
 
Правозахисники та орга­нізації, що здійснюють моніторинг соціальної ситуації, неодноразово сигналізували, що кількість росіян, які живуть за межею бідності, систематично зростає. За різними джерелами, це стосується понад 20 мільйонів осіб.
 
Також підвищується рівень смертності. За словами віце-прем’єр-міністра Тетяни Голікової, така тенденція спостерігається у щонайменше 32 регіонах Росії. Чиновниця заявила, що за 11 місяців 2018 року смертність у Росії перевищила народжуваність на 193 тисячі осіб.
 
У Кремлі були зовсім не готовими до таких даних Росстату. Коли журналісти по­просили прокоментувати їх прес-секретаря президента Путіна Дмитра Пєскова, він сказав: «Мені важко це коментувати. Звідки ці цифри? Я був би вдячний Росстату за роз’яснення цих даних».
 
Після цього вже Росстату довелося виправдовуватися, мовляв, «відповіді на більшість питань мають суб’єктивний характер, який відображає уявлення опитаних про достойний рівень життя, багатство і бідність».
 
Тобто якщо кожна третя російська родина не має грошей на хороше взуття, але може дозволити собі лапті, то її уявлення «мають суб’єктивний характер». А отже, не все так погано... 
 
Проте більшість росіян усе ще підтримує анексію українського Криму, але визнає, що міжнародна політика Москви погіршила економічні показники і рівень життя в країні.
 
Про це свідчать оприлюднені 3 квітня результати опитування, проведеного спільно соціологічною службою «Левада-центр» та Чиказькою радою з глобальних питань (США), на які посилається «Радіо «Свобода».
 
Після окупації Криму в 2014 році росіяни підтримали рішення президента Володимира Путіна. Але ця підтримка знизилася, коли російська економіка зазнала втрат, а витрати на інтеграцію Криму до Росії зросли.
 
Соціологи у своєму звіті вказують, що в березні 2015 року, через рік після анексії, близько 70% опитаних росіян вважали її позитивною для країни. Це число знизилося до 59% до серпня 2015 року, коли ціни на нафту у світі різко впали, а для російської економіки стали відчутними наслідки західних економічних санкцій.
 
До березня 2018 року підтримка анексії зросла до рівня, співставного з показниками 2015-го, але в лютому 2019 року знову знизилася до 62%. Що ж, босі зате із Кримом. 
 
Також соціологи встановили, що набагато менша кількість росіян схвалює подібні до окупації Криму дії своєї країни щодо інших українських територій – частин Донецької та Луганської областей.