Перед ЧЄ Олег Верняєв виконав «пробу пера» на традиційному Міжнародному турнірі у Києві

05.04.2019
Перед ЧЄ Олег Верняєв виконав «пробу пера» на традиційному Міжнародному турнірі у Києві

На Міжнародному турнірі-2019 зі спортивної гімнастики в Києві Олег Верняєв зробив свої перші після тривалого лікування змагальні підходи. (Фото автора.)

За кілька днів вітчизняні спортивні гімнасти вирушать до польського Щецина, де 10—14 квітня проходитиме VIII індивідуальний чемпіонат Європи.
 
 
У Польщі після тривалої перерви, пов’язаної з травмами, на поміст знову вийде лідер чоловічої збірної України Олег Верняєв.
 
 
Попри те, що олімпійський чемпіон Ріо-2016 переніс кілька операцій і лише нещодавно повернувся до тренувальної зали, на ЧЄ-2019 він спробує поборотися за нагороди на кількох снарядах.
 
 
Як розповів у коментарі «УМ» головний тренер чоловічої збірної України Геннадій Сартинський, у Щецині Верняєв виступить на «коні» та паралельних брусах — снарядах, які не потребують великих навантажень на проблемні суглоби нижніх кінцівок.
 
Примітно, що повернення Олега на змагальний поміст відбулося в Києві, де в останні дні березня проходив 17-й за ліком Міжнародний турнір зі спортивної гімнастики, організатором та натхненником якого є олімпійська чемпіонка Ігор-1980 Стела Захарова.
 
За словами Геннадія Сартинського, на ці змагання його іменитий вихованець «стояв» у ролі запасного, однак через травму партнера у Верняєва неочікувано для самого себе з’явилася хороша нагода відчути перед чемпіонатом Європи дух міжнародних змагань.
 
Щоправда, під куполом київського Палацу спорту, на XVII Ukraine International Cup, лідер нашої чоловічої команди робив лише те, що виглядало безпечним для його оперованої ноги.
 
Упевнено, але без зайвого ризику та надмірної складності, виконавши в перший змагальний день вправи на «коні» та брусах, Олег допоміг молодій українській збірній, до складу котрої, окрім нього, входили юніори Ілля Ковтун та Назар Чепурний, стати другою в командному заліку. 
 
Інша українська трійка (Максим Василенко, Антон Смірнов, Максим Курябцев) у командних змаганнях посіла четверте місце. При цьому абсолютний залік, в якому кращим з українських гімнастів (п’ятим) був Василенко, виграв представник Туреччини Ахмет Ондер.
 
Загалом, київський Міжнародний турнір-2019, в якому взяли участь більше 100 спортсменів з 20 країн світу, виглядав хорошим місцем для перевірки готовності резервів, якими володіє вітчизняна спортивна гімнастика. Приміром, у змаганнях юніорів не було рівних чемпіону ІІІ Літніх юнацьких ігор-2018 Чепурному, який виграв усі без винятку окремі дисципліни. 
 
Водночас у «малих» фіналах серед дорослих гімнастів домінував турок Ондер, який тріумфував на кільцях, брусах та в опорному стрибку.
 
По одному «золоту» (на поперечині та у вільних вправах) здобули представники Ізраїлю — Алекс Мякінін та Артем Долгопят, відповідно. На найвищу сходинку п’єдесталу у другий день змагань вдалося піднятися й нашому співвітчизнику — Петро Пахнюк краще за інших виконав вправи на «коні». Щодо Верняєва, то, змагаючись в економному режимі, на коні й брусах він показав скромний четвертий результат.
 
Значно успішнішими видалися «малі» фінали для українських гімнасток. Лідери «синьо-жовтих»— Ангеліна Радивілова (до заміжжя — Кисла) та Діана Варинська — на двох взяли три золоті відзнаки.
 
Варинській не було рівних на колоді, а дружина бронзового призера Лондона-2012 Ігоря Радивілова показала найкращий результат у вільних вправах та в опорному стрибку. Відзначимо, що доклалася Ангеліна й до перемоги «синьо-жовтих» у командних змаганнях, а також перемогла в багатоборстві.