Кредитори взяли паузу: які ризики для економіки несе перемога Зеленського у другому турі

03.04.2019
Кредитори взяли паузу: які ризики для економіки несе перемога Зеленського у другому турі

Міжнародні кредитори вичікують: хто переможе 21 квітня, яку команду він сформує, якими будуть її дії.

Результати першого туру президентських виборів, які відбулися в Україні минулої неділі, стали несподіванкою передусім для виборців, але не для наших міжнародних кредиторів.

 

Останні наразі поводяться стримано і навіть за ймовірної перемоги несистемного кандидата у президенти не оцінюють наші перспективи як критичні.

 

Втім, експерти зазначають: спокійніше економіка розвиватиметься, якщо голова держави залишиться на своєму місці. 

 

Гривня зросла, облігації подешевшали... 

Як стало відомо, тримачі зовнішнього державного боргу України назагал дуже спокійно відреагували на попередні результати виборів, на яких переконливу перемогу отримує комік Володимир Зеленський.
 
Підтвердження цьому — ціна єврооблігацій України. Дохідність наших цінних паперів не лише не зросла, а, навпаки, навіть зменшилася.
 
За словами керівника аналітичного відділу компанії «Конкорд Капітал», динаміка котирувань різних випусків євробондів станом на ранок першого дня після ви­борів показує: світ не вважає, що в Україні настає кінець світу. 
 
Так, ставки за 2019 рік знизилися на 0,26% і становлять 6,11% річних. Прибутковість цінних паперів за 2020 рік просіла на ці ж 0,26% — і становить сьогодні 7,57% річних. Цінні папери із терміном погашення у 2026 році продемонстрували падіння вартості на 0,05%, тепер їх прибутковість становить 8,79% річних.
 
Спокійно також на валютному ринку: скоротилася маржа на міжбанку, і зараз триває тренд на невелике зміцнення гривні. Таке спостереження висловив аналітик Віталій Шапран. «Президентські вибори в Україні не вплинуть на курс національної валюти, оскільки Нацбанк не утримує його», — наголосив член ради НБУ Василь Фурман.
 
За його словами, ні до виборів, ні зараз ніхто спеціально не тримає гривню.
 
«Нацбанк проводить політику плаваючого обмінного курсу. Відповідно до неї, курс гривні визначає ринок», — наголосив він і додав, що зараз зміцненню національної валюти сприяє сприятлива для України кон’юнктура на світових ринках: великі економіки зараз не піднімають облікову ставку, кошти, навпаки, повертаються на ринки, що розвиваються... А тому гривнепадів наразі не буде. Навіть попри вибори. 
 
На думку експертів, така ситуація свідчить про те, що іноземні інвестори нейтрально поставилися до лідерства Володимира Зеленського в першому турі виборів. «Думаю, що перемога Зеленського вже закладена в ціні. Всі ж бачать результати, і бачили до цього соціологію», — зазначає Олександр Паращій. 
 
Можна стверджувати, що спокій інвесторів пояснюється головним чином передбачуваністю результатів першого туру: кандидат, який мав значну перевагу за соціологічними опитуваннями, підтвердив своє лідерство на виборчих дільницях. Бізнес, як відомо, любить тишу і прогнозованість. 
 
Утім, нині ще завчасно говорити, що всі можливі проблеми держави, пов’язані із президентськими виборами в Україні, вже позаду. Головним чином тому, що Володимир Зеленський, як кандидат у президенти, ще, по суті, не зробив жодної чіткої політичної заяви. Головним чином, в економічній площині. 
 
На думку Паращія, котирування українських єврооблігацій яскравіше реагуватимуть на передвиборчі програми кандидатів та їхні обіцянки в економічному контексті. Особливо, якщо економічні заяви, а також репліки про відносини України і МВФ робитиме Володимир Зеленський.

Інші ризики від голосування

Утім, це ще не всі ризики для українського ВВП від українських виборів. «Окреме велике питання: хто увійде в команду Зе. Зараз поруч із ним я бачу Олександра Данилюка, колишнього міністра фінансів, і Айвараса Абромавичуса — колишнього міністра економіки, я оцінюю їх позитивно. Буде добре, якщо вони увійдуть в команду Зе.
 
Залишається питання з паливно-енергетичним комплексом й іншими позиціями, де може проявитися вплив бізнесмена Ігоря Коломойського. А може не проявитися... Наразі це не зрозуміло», — прокоментував економіст Ерік Найман.
 
Експерт також додав, що разом із рейтингами Зеленського ростуть котирування єврооблігацій «ПриватБанку». Ця фін­установа, як відомо, колись належала Ігореві Коломойському, якого називають головним спонсором і кінцевим бенефіціаром політичного проекту «Володимир Зеленський». Оскільки інвестори очікують, що Україна виплатить кошти за цими паперами.
 
«Шанс на це дійсно є. Але це питання більше до судів, ніж до позиції Зеленського, якщо він переможе на виборах. Адже якщо Зеленський ухвалить одноосібне рішення про виплату боргів старим акціонерам «ПриватБанку», це одразу ж знищить його репутацію», — наголосив Найман.
 
І додав, що до парламентських виборів він не очікує жодного прогресу в цьому питанні. 
 
«Хіба що в рішеннях міжнародних судів, але це є вище від компетенції Президента України і, скоріше, відноситься до діючого керівництва НАКу та Мін’юсту. І питати будемо з останніх», — сказав аналітик.
 
Якщо ж у другому турі виборів перемагає діючий президент Петро Порошенко, то ризики для української економіки будуть ще меншими.
 
Будь-які заяви, обіцянки Порошенка, з якими він виступить до 21 квітня, на думку експертів, на наш борговий чи валютний ринок не матимуть суттєвого впливу: більшість як іноземних кредиторів, так і вітчизняних фінансових чи економічних структур «звикли» до Петра Олексійовича і не чекають від нього жодних несподіваних рішень. Особливо це стосується саме єврокредиторів, із якими у діючого голови держави є хороші контакти.