Рекордний урожай 2018 року зміцнив економічні показники України

03.04.2019
Рекордний урожай 2018 року зміцнив економічні показники України

Передпосівне збирання кукурудзи на зерно нинішньої весни додало до минулорічного врожайного рекорду останні центнери. (Фото з сайта agroportal.ua.)

Підсумкові дані Держстату щодо збору врожаю 2018 року, офіційно оприлюднені 25 березня, підтвердили вагомий внесок аграріїв у забезпечення соціально-економічної стабільності та продовольчої безпеки країни.
 
 
Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Топчій озвучив оновлені дані під час відеоконференції з представниками регіонів щодо проведення весняно-польових робіт та програм державної підтримки аграріїв у 2019 році.
 
 
«Заключний звіт Держстату щодо збору врожаю 2018 року підтвердив подолання історичного для України рубежу виробництва зерна у вазі після доробки — 70,057 мільйона тонн при врожайності 47,4 центнера з гектара. Крім того, отримано найвищі в історії показники валового збору кукурудзи, сої, соняшнику та урожайності цукрових буряків. Ці результати дали можливість цілковито забезпечити внутрішні потреби та продовольчу безпеку держави, а також сформувати потужний потенціал для експорту сільськогосподарської продукції на зовнішні ринки у 2018/19 маркетинговому році», — прокоментував ситуацію Володимир Топчій.
 
Уряд цілком мотивовано висловлює подяку всім аграріям за наполегливу працю та добрі показники роботи. За даними Мінагрополітики, основної продовольчої культури, пшениці, минулоріч отримано 24,6 млн. тонн при врожайності 37,3 ц/га, кукурудзи — 35,8 млн. тонн при врожайності 78,4 ц/га, сої — 4,5 млн. тонн при врожайності 25,8 ц/га, соняшнику — 14,2 млн. тонн при врожайності 23,0 ц/га, а урожайність цукрових буряків склала 508 ц/га.
 
Під час конференції представники усіх областей України проінформували про стан проведення комплексу весняно-польових робіт на місцях та отримали відповіді на порушені питання.
 
Зокрема, зупинилися на питаннях ресурсної забезпеченості аграріїв, впливу погодних умов на хід весняної посівної, актуальних питаннях програм державної підтримки у 2019 році та укладанні форвардних контрактів урожаю поточного року.