В Україні запатентували технологію вирощування змішаних посівів енергетичних культур

03.04.2019
В Інституті біоенергетичних культур та цукрових буряків вважають, що за розробленою технологією вирощування змішаних посівів — майбутнє.
 
Тому бажаючим вирощувати енергетичні культури в інституті радять не робити ставку на одну з них, а одразу організовувати енергетичний конвеєр.
 
За існуючими оцінками, 20-40 мільйонів гектарів землі в Європі, з погляду традиційного сільськогосподарського виробництва, не придатні для класичного використання.
 
Але ці землі можна використати в іншому амплуа, одним з яких є вирощування енергетичних культур.
 
Багатообіцяючими для енергетичних цілей культурами в Україні є швидкоростучі дерева (різні види верби і тополі), міскантус та сорго.
 
Їх можна використовувати для виробництва тепла й електроенергії. Іншою перспективною можливістю є виробництво рідкого палива, наприклад, iз ріпаку. 
 
Енергетичну вербу науковці радять вирощувати поруч із міскантусом або світчграсом. Окрім того, комбінація двох останніх культур робить зручнішим процес збирання біомаси: досвід показує, що світчграс взимку вилягає під снігом, натомість тверде стебло міскантуса його підтримує і дозволяє краще розвиватися.