На Черкащині за бюджетні кошти забезпечують ветеранів АТО лікуванням і житлом

02.04.2019
У Черкаській області нині проживає більше 10 тисяч ветеранів АТО. Ці люди мають статус учасника бойових дій, 624 з них — інвалідність унаслідок війни, а 269 осіб — члени сімей загиблих героїв. Усі вони мають пільги, гарантовані державою.
 
Як розповідають «УМ» у Черкаській облдержадміністрації, у Шевченковому краї для підтримки цих захисників країни успішно діють кілька обласних програм, зокрема до 2020 року розраховані комплексна «Турбота» та програма забезпечення житлом; до 2022 року — програма медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки учасників антитерористичної операції, родин Героїв Небесної сотні, постраждалих під час Революції гідності та бійців-добровольців.
 
За словами директора департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслана Чикала, минулоріч за рахунок коштів обласного бюджету матеріальну допомогу в майже 2 млн. грн. одержали 4280 учасників АТО.
 
«Торік за ініціативи уряду було змінено механізм надання послуг iз психологічної реабілітації бійців — за прин­ципом «гроші ходять за людиною». Це дозволило якнайкраще враховувати потреби бійців та відшкодовувати вартість наданих послуг місцевими органами соціального захисту населення на психологічну реабілітацію. Отож iз дер­жавного бюджету для цього було виділено 764,7 тис. грн. та оздоровлено 99 осіб», — розповідає посадовець.
 
За словами Руслана Чикала, минулого року за таким принципом оплачували й санаторно-курортне оздоровлення постраждалих учасників Революції гідності та ветеранів АТО, коли з держбюджету виділили понад 2,5 млн. грн. Однак цих коштів вистачило, аби оздоровити лише 312 осіб.
 
Тож область, на умовах співфінансування з місцевими бюджетами районів та міст обласного значення, виділила 600 тис. грн. Це дало змогу оздоровити ще 144 особи в місцевому санаторії. 
 
Водночас Руслан Чикало уточнив, що до співфінансування не долучилися Звенигородський, Кам’янський, Канівський, Смілянський, Тальнівський, Чорнобаївський райони та місто Ватутіне.
 
Стосовно ж проходження соціальної та професійної адаптації, то з державного бюджету області, за словами Руслана Чикала, виділили близько 1 млн. грн., які розподілені пропорційно до кількості учасників АТО. Відтак професійну адаптацію пройшли 204 колишні захисники.
 
«Торік отримали грошову компенсацію на житло і внутрішньо переміщені особи, які брали участь в АТО , на що із державного бю­джету Черкащина одержала 53 млн. грн. для 60 осіб. У цілому ж за час дії програми 102 родини учасників АТО вже отримали своє житло», — наголошує директор департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА.
 
У Черкаській області успішно діє і програма пільгового кредитування, яка дає змогу поліпшити житлові умови тим бійцям, які не підпадають під дію державної програми. Тож минулого року з місцевих бюджетів для її реалізації виділили 14 млн. грн., зокрема 1 млн. грн. з обласного.
 
У результаті — 21 родина учасників АТО минулого року поліпшила власні житлові умови. У цілому за період дії програми 43 родини придбали нові помешкання.