На гребені: чи варто готуватись до ери дорогого бензину через рекодні ціни на нафту

02.04.2019
На гребені: чи варто готуватись до ери дорогого бензину через рекодні ціни на нафту

За три місяці нинішнього року нафтовики змогли заробити на третину більше, ніж торік. (Фото з сайта nrv.org.ua.)

У світі знову дорожчає нафта, — цього разу встановивши десятирічний рекорд.

 

Експерти пояснюють: завдяки скороченню видобутку ОПЕК, а також падінню поставок нафти з Венесуели та Ірану через американські санкції.

 

Втім, як показали події останніх днів, цілком імовірно, що подорожчання дійшло кінця: існує низка факторів, які можуть знову опустити вартість бареля до показника нижче 60 доларів.

Скорочують — і виграють!

Травневі ф’ючерси на нафту сорту Brent на лондонській біржі подорожчали до 68,09 доларів за барель. За прогнозом Bank of America, у другому кварталі нинішнього року середня вартість Brent сягне 74 доларів за барель. Ще один великий банк, британський конгломерат Barclays, очікує підвищення ціни цього сорту нафти до 73 доларів за барель.
 
Таким чином, з початку нинішнього року нафта додала в ціні близько 28% і перебуває на рівні рекордного показника листопада 2018 року. У першому кварталі ціна Brent зросла на 27%, вартість WTI підскочила на 31%.
 
Це рекордне зростання з другого кварталу 2009 року. Тоді на тлі завершення світової фінансової кризи з квітня по червень ціни зросли майже на 38% — із 50 до 69 доларів за барель. На думку західних аналітиків, ралі на нафтовому ринку, найімовірніше, триватиме й надалі.
 
Головною причиною аналітики вважають виконання угоди ОПЕК+ з боку держав-експортерів вуглеводнів. Як відомо, для балансування глобального ринку енергосировини країни-учасниці угоди з 1 січня 2019 року знизили видобуток нафти на 1,2 млн. барелів на добу від рівня жовтня 2018 року. І цей хід, як ми побачили, спрацював.
 
За досягнутими домовленостями, держави ОПЕК мають скоротити виробництво нафти ще на 812 тис. барелів на добу, а країни, що не входять у картель, — на 383 тис. барелів. Росія, зокрема, мусить знизити видобуток вуглеводнів на 228 тис. барелів на день.

Фактор Мадуро

Серед країн ОПЕК найактивніше скорочує виробництво енергосировини Саудівська Аравія: із січня по лютий королівство знизило видобуток майже на 500 тис. барелів на добу.
 
Ривок нафтових цін пояснюють також різким падінням експорту «чорного золота» з Венесуели у зв’язку із санкціями США.
 
Йдеться про обмеження проти найбільшої нафтовидобувної компанії цієї латиноамериканської країни — Petroleos de Venezuela.
 
В цілому Штати заблокували активи компанії на 7 млрд. доларів. Упущена вигода PDVSA від санкцій становитиме близько 11 млрд. доларів. 
 
Як наслідок, за даними американського Управління енергетичної інформації, вже в середині березня Вашингтон повністю припинив закупівлі нафти у Каракаса. При цьому загальний обсяг виробництва нафти у Венесуелі з січня по лютий знизився на 164 тис. барелів на добу — до 1 млн. барелів на день.
 
Несподіванкою вважають той факт, що значне зниження обсягів видобутку в Росії, Саудівській Аравії, Венесуелі та інших країнах–експортерах вуглеводнів виявилося набагато масштабнішим, ніж зростання виробництва нафти в США.
 
Вже в кінці лютого Сполучені Штати відновили історичний рекорд і добували близько 12 млн. барелів на день, але при цьому вартість енергосировини в світі продовжувала зростати. 
 
А тому, як припускають експерти, додатково допомагала зростати нафтовим цінам політика американського центробанку, який практично відмовився від запланованого на 2019 рік підвищення процентних ставок.
 
Це призводить до продовження періоду дії «дешевих грошей» на світових ринках, що стимулює попит і ціни на сировину. 
 
Цінове ралі, про яке говорить експерт, опиратиметься на кілька факторів. Головний з них — чи продовжать США дозволи іншим країнам імпортувати нафту з Ірану в обхід санкцій.
 
Також ринок стежить за ходом переговорів між США і Китаєм в торговельній сфері. Економічний радник Білого дому Ларрі Кадлоу заявив раніше, що Штати готові вести переговори з Пекіном протягом тижнів і навіть місяців, щоб домогтися від Китаю поліпшення доступу іноземних компаній до ринку країни і захисту прав інтелектуальної власності американських фірм.
 
Якщо Вашингтон і Пекін усе ж укладуть торговельну угоду, це матиме короткочасний позитивний вплив на нафтовий ринок.

Точка розвороту?

Останні ж дані, які надходять до нас зі світових бірж, дозволяють припускати, що на енергоринку цілком міг трапитися перелом,  і замість подальшого подорожчання нафти ми можемо побачити, навпаки, здешевлення «чорного золота».
 
Як вже зазначають аналітики ринку, ситуація на ринку нафти вкотре змінилася: досить стійкий недавній висхідний тренд змінився низхідним, і зараз котирування «чорного золота» рухаються вниз на тлі інформації про зростання нафтових запасів у Сполучених Штатах.
 
Америка збільшила запаси сировини на 2,8 мільйона барелів, що, в свою чергу, підштовхує ціни вниз. А тренд падіння, як переконані деякі експерти, спостерігається вже дві сесії поспіль. 
 
Не вірить у дорогу нафту і Міжнародний валютний фонд. У січні нинішнього року МВФ знизив прогноз ціни нафти до показника трохи менше 60 доларів за барель. При цьому тенденція збережеться як у 2019-му, так і в наступному році.
 
Але чи не найбільше впливають на вартість «чорного золота» слова американського президента Дональда Трампа. Після звернення Трампа до Організації країн-експортерів нафти про уразливість ринків ф’ючерси на нафту марки Brent подешевшали більш ніж на долар. Раніше він звернувся до нафтовидобувачів із заявою, що нафта подорожчала надто сильно. 

АКЦЕНТИ

Венесуела: поле розгрому для Росії
 
Події у Венесуелі можуть не лише мати величезні наслідки для місцевого нафтовидобування чи навіть динаміки паливних цін, а й стати місцем, де здатний зазнати суттєвої геополітичної поразки російський президент Володимир Путін. 
 
На тлі запровадження санкцій проти найбільшої венесуельської нафтовидобувної компанії і заяв радника Білого дому з національної безпеки Джона Болтона, що вони вимагають від інших держав не тільки жорстко виконувати умови санкцій, а й діяти активніше, Росія планує обговорити питання про збільшення закупівель венесуельської нафти.
 
Плани підтвердив уже міністр енергетики РФ Олександр Новак. «Я думаю так, будемо обговорювати, безумовно. У межах тих заявок, які є від наших колег», — зазначив він, відповідаючи на запитання журналіста. 
 
Відтак, на думку експертів, Росія наражається на нові неприємності від Америки. Крім того, зростає ймовірність прямого конфлікту між очільниками Америки Дональдом Трампом та Росії Володимиром Путіним.
 
«Вашингтон пост» уже припустила, що Венесуела стане тим місцем, де Трамп нарешті виступить проти Путіна. Мовляв, до цього, американський президент не дозволяв собі критикувати російського президента, а тут раптом заявляє, що Росія повинна піти.