Окупанти на Донбасі створюють «спецзагони» для протидії протестам під час виборів Президента

29.03.2019
Противник 27 березня тринадцять разів порушив режим припинення вогню, застосувавши при цьому десять разів озброєння, заборонене Мінськими домовленостями, та витративши 117 артилерійських боєприпасів калібрів 122, 120 та 82 мм. Російсько-окупаційні війська обстрілювали позиції підрозділів Об’єднаних сил з артилерійських систем, мінометів, озброєння бойової машини піхоти, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв наших захисників п’ять разів: із мінометів калібру 82 мм, підствольних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї — у районі населеного пункту Опитне; двічі — з гранатометів різних систем — поблизу села Гнутове; зі станкових протитанкових гранатометів — неподалік населеного пункту Чермалик; з великокаліберних кулеметів — біля села Лебединське.
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник здійснив вісім обстрілів: чотири рази — з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібрів 120 та 82 мм, а також ручних протитанкових гранатометів — біля села Кримське; з мінометів 120-го та 82-го калібрів, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів — біля населеного пункту Луганське; з мінометів калібру 120 мм, озброєння бойової машини піхоти БМП-­1, 
великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї — поблизу села Новоолександрівка; з мінометів 82-го калібру — поблизу Новолуганського; з мінометів 82-го калібру, станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів — у околицях міста Світлодарськ.
Втрат серед особового складу підрозділів Об’єднаних сил немає. На обстріли противника Об’єднані сили давали адекватну відповідь, знищивши при цьому одного та поранивши двох окупантів.
Станом на 7 годину ранку 28 березня обстрілів позицій наших військ не зафіксовано. Об’єднані сили надійно контролюють дії противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
Зауважимо, що за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, російська окупаційна адміністрація на тимчасово окупованій території сходу України вживає заходів, аби не допустити випадків громадської непокори населення під час виборів Президента України. Щоб підсилити адміністративно-поліцейський режим у населених пунктах тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, створюються спеціальні загони.
Перевірку на лояльність до окупаційного режиму та підготовку кандидатів у ці загони здійснюють представники «міністерств державної безпеки» під керівництвом інструкторів ФСБ Росії. Крім того, російське окупаційне командування передбачає використовувати зазначені загони у подальшому, як резервні підрозділи у складі з’єднань і частин 1-го та 2-го Армійських корпусів ЗС РФ.
Додамо, що міністр оборони України Степан Полторак звинуватив проросійських бойовиків у збільшенні кількості обстрілів на Донбасі у зв’язку з прийдешніми президентськими виборами. За його словами, якщо кілька тижнів тому українська сторона фіксувала в день до 10 обстрілів, то в останні дні — до 23. «За моїми прогнозами, чим ближче до виборів, тим кількість обстрілів збільшуватиметься», — попереджає очільник Міноборони. n