В УЄФА відкрили дисциплінарне провадження проти збірної України через Мораеса

29.03.2019
В УЄФА відкрили дисциплінарне провадження проти збірної України через Мораеса

Мораес каже, що в ФФУ «все перевірили», перш ніж він одягнув синьо-жовту форму. (Фото з сайта xsport.ua)

Опинившись у лідерах своєї групи у відборі на Євро-2020, збірна України одразу ж стала об’єктом підвищеної уваги для своїх головних опонентів у боротьбі за дві прямі перепустки до фінальної частини турніру.
 
 
І, можливо, детальніше придивитися до себе суперників «синьо-жовті» змусили не стільки своєю грою, як новими персонами у своєму складі, та факт залишається фактом: федерації футболу Люксембургу та Португалії подали протест до УЄФА на законність участі натуралізованого ФФУ бразильця Жуніора Мораеса в стартових поєдинках єврокваліфікації-2020.
 
 
Генеральний секретар Федерації футболу України Юрій Запісоцький підтвердив, що в УЄФА відкрили дисциплінарне провадження й на найближ­чому своєму засіданні контрольно-дисциплінарний комітет організації винесе вердикт у цій справі.
 
 
За словами генсека ФФУ, під час натуралізації форварда «Шахтаря» Мораеса у вітчизняному футбольному господарстві проаналізували всі аспекти отримання гравцем українського громадянства.
 
«Ми консультувалися з експертами ФІФА та УЄФА, котрі підтвердили правочинність запрошення Мораеса до збірної України», — наголосив Запісоцький, закликавши при цьо­му вітчизняних шанувальників футболу зберігати спокій.
 
Водночас, якщо в УЄФА все ж визнають, що українське футбольне громадянство бразилець отримав iз порушенням, — тобто достроково, не проживши в новій для себе країні п’ять безперервних років, — тоді «синьо-жовтим» загрожують технічні поразки в матчах, у яких виходив на поле Мораес, а саме проти Португалії та Люксембургу.
 
Варто нагадати, що натуралізацію Мораеса в Україні почали обговорювати ще в 2016 році. Тоді ФФУ розглядало можливість залучення до збірної України одразу трьох уродженців Бразилії — Марлоса, Тайсона, Мораеса, котрі впродовж тривалого часу грали в українському чемпіонаті. 
 
Зрештою, вийшло так, що після активного суспільного обговорення та резонансу Тайсон поїхав грати свій дебютний поєдинок за збірну Бразилії, Марлос одягнув «синьо-жовту» футболку, а Мораеса його попередній клуб («Динамо») у лютому 2017 року відправив у чотиримісячну оренду до Китаю.
 
Формально вийшло так, що саме це нетривале відрядження з України до КНР і послужило приводом для того, аби в Португалії засумнівалися в дотриманні всіх норм ФІФА під час отримання Мораесом нового футбольного громадянства.
 
Проте, повторимося, ще в 2016 році знаний в українському футболі функціонер Євген Красніков, який у той час обіймав у структурі ФФУ посаду спортивного директора збірних, наголошував, що і Тайсон, і Марлос, і Мораес мають законне право отримати громадянство України.
 
«Уболівальники вимагають результату — ніхто не хоче чекати. Тому зараз для підсилення збірної всі способи добрі», — одразу після гучного провалу «синьо-жовтих» на ЧЄ-2016 заявив Красніков.
 
Утім якщо українська натуралізація бразильця Марлоса не викликала ніякого ажіотажу в європейському футболі, то Мораес став таким собі яблуком розбрату. Дехто в Україні вже заявив, що хтось свідомо працює проти команди Андрія Шевченка, намагаючись «обнулити» результати його роботи. Водночас нині у європейському футболі прискіпливо придивляються до всіх аспектів футбольного життя — фінансового, ігрового, організаційного.