Макрон вирішив скористатися торговельною війною США з Китаєм: продав Пекіну 300 літаків

27.03.2019
Президент Франції Емманюель Макрон прийняв у понеділок, 25 березня, в Єлисейському палаці свого китайського колегу Сі Цзиньпіна.
 
У рамках дводенного візиту до Франції китайський лідер підписав iз французами низку контрактів та угод про партнерство, повідомляє Міжнародне французьке радіо.
 
Найвагоміший із них укладено між французьким (чи, радше, європейським) авіабудівним концерном «Аеробус» і китайською компанією China Aviation Supplies Holding Company (CASC) на суму в приблизно 30 млрд. євро.
 
Згідно з угодою, китайці придбають 300 французьких «Аеробусів» (290 літаків типу А320 і 10 літаків типу А350), повідомляє Єлисейський палац.
 
Окрім того, Франція та Китай підписали угоду в аерокосмічній галузі. Нею передбачається запуск французьких дослідницьких приладів у рамках місії Китаю на Місяці «Чаньє-6», запланованої на 2023—2024 роки. Про це оголосив французький Національний центр космічних досліджень CNES. 
 
Його глава Жан-Ів Ле Галь заявив, що «Франція полетить на Місяць разом iз Китаєм», і назвав підписання угоди про партнерство історичною подією.
 
Сьогодні візит китайського лідера продовжився в Єлисейському палаці зустріччю з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.
 
Під час цієї безпрецедентної зустрічі лідери Європи сподівалися випрацювати загальноєвропейську лінію відносин з Китаєм. 
 
«Державний візит китайського президента відбувається в момент, коли Європейський Союз перебуває на порозі вибору. В момент, коли порушена рівновага сучасного світу. Перед Китаєм і Францією стоїть завдання: знайти рівновагу для завтрашнього дня», — написав Макрон у стоєму твітті. 
 
Французький президент мав на увазі невиважені кроки президента США Дональда Трампа, який розв’язав торговельні війни з ЄС та Китаєм, аби здобути вигоди та переваги для своєї країни. Але, замість ізолювати своїх противників, він усе більше опиняється в ізоляції сам. 
 
Підписана угода є також вагомим успіхом для «Аеробуса» на тлі кризи в американського конкурента — компанії «Боїнг» — внаслідок нещодавньої серії аварій iз новим американським середньомагістральним літаком Boeing 737 MAX.