Букмекери віддають перші місіця у президентських перегонах Петру Порошенку і Володимиру Зеленському

27.03.2019
Букмекери віддають перші місіця у президентських перегонах Петру Порошенку і Володимиру Зеленському

Букмекери більше вірять у перемогу Порошенка.

Чотири дні залишається до дня голосування. Уже в неділю Україна обиратиме у першому турі Президента країни.
 
 
Від початку тижня три соціологічні компанії опублікували свої рейтинги кандидатів у президенти.
 
 
Лідерами незмінно залишаються Володимир Зеленський, Петро Порошенко та Юлія Тимошенко.
 
 
І якщо простежувати тенденцію соціологічних опитувань, то впродовж останнього місяця вони мало чим відрізнялися одне від одного. 
 
Проте, окрім соціологів, приймають ставки на президентські перегони і букмекерські контори.
 
Для України політичні ставки є новими, проте вже під час президентської кампанії 2019-го немало азартників вирішили випробувати долю і поставили на того чи іншого кандидата.
 
Ми ж вирішили проаналізувати, на кого найбільше ставлять українці та в чию перемогу вірять не словом, а власною копійкою.
 
Проаналізувати вдалося три впливові букмекерські контори (у межах реклами спеціально не зазначаємо їх назви). Впродовж тижня ми відстежували, як змінюються ставки, чому коефіцієнт у того чи іншого кандидата підіймається, а чому падає.
 
І, простежуючи за тенденцією, впевнено можна сказати, що зміни серед букмекерських ставок відбуваються швидше, аніж у соціологічних рейтингах.
 
Адже будь-яка подія може змусити гравця поставити свою ставку на того чи іншого політика і так само змінити свою думку через певні події або ж обіцянки кандидата. 
 
Спершу ж варто зрозуміти, як відбувається процес проведення ставок? Гравцеві, який прийшов до букмекерів із грошима, надається коефіцієнт на кандидата, на якого він робить ставку.
 
Від імовірності перемоги того чи іншого кандидата і залежить грошовий виграш гравця.  Тобто чим вища ймовірність перемоги кандидата А, тим нижчий буде коефіцієнт на нього і виграш. Так само — чим більший коефіцієнт на кандидата Б, тим менше шансів на його перемогу.
 
Для того, щоб дізнатися, у скільки оцінив букмекер iмовірність перемоги популярного кандидата, варто 100 поділити на коефіцієнт, який має кандидат. У результаті ми отримуємо ймовірність перемоги у відсотках. 
 
Аналізуючи дані першої букмекерської компанії, з коефіцієнтом у 2,00, а це 50%, ставлять на перемогу чинного Президента країни Петра Порошенка. Другу позицію займає Володимир Зеленський із коефіцієнтом в 2,10 і 47%.
 
А от у перемогу третього кандидата — Юлії Тимошенко — букмекери майже не вірять, адже в підсумку надають їй коефіцієнт 5,0 і таким чином лише 20% підтримки.
 
Переглянувши результати другої компанії, вони вказують на те, що очевидного фаворита на даний момент немає, адже що Петро Порошенко, що Володимир Зеленський мають однаковий результат і поділяють між собою перше місце, а от у перемогу Юлії Тимошенко вірять лише 21% азартників. 
 
Переглядаючи ставки на президентські вибори-2019 третьої компанії, ми можемо побачити, що найбільший коефіцієнт на перемогу в першому турі має продюсер та актор Володимир Зеленський, проте відрив між ним і чинним Президентом країни складає всього 2%.
 
І, як зазначають самі букмекери, в будь-який момент ця ситуація може змінитися: «Букмекерські ставки — це далеко не соціологія. Адже тут найбільше впливають миттєві рішення людей.
 
У будь-який момент може змінитися рейтинг будь-якого кандидата. Але зазвичай на це впливають якісь події, скандали або ж заяви від політиків.
 
Таким чином, завдяки цим ставкам дуже легко зрозуміти, чого ж чекають люди. Бо вони платять за це свої гроші і хочуть на цьому заробити», — розповідає у коментарі «УМ» менеджер букмекерської контори, що розташована в Києві.
 
Він визнає, що це бізнес і що компанії на цьому заробляють, проте зазначає, що у світовій практиці такі політичні ставки дуже популярні: «Для України — це ноухау. Бо це перші президентські вибори, коли люди масово вирішили поставити на того чи іншого кандидата. Раніше такого не було. Але у світі це вже давно практикується», — зазначає співрозмовник. 
 
Сам процес аналізу відбувається на підставі двох груп — аналітиків, які прогнозують тому чи іншому кандидату конкретний коефіцієнт, та суми коштів, які вкладають люди.
 
Що цікаво, ми недарма взяли саме три компанії, які займаються ставками на президентські вибори в Україні, адже проаналізувавши показники, можна помітити, що різниця між букмекерськими конторами є суттєвою.
 
Наприклад, хоч між лідерами Петром Порошенком і Володимиром Зеленським вiдрив і незначний, проте в різних компаніях фаворитів визначають по-різному.
 
Хтось ставить Зеленського на перше місце, а хтось Петра Порошенка. Проте очевидно, що, за букмекерськими ставками, у перемогу кандидата Юлiї Тимошенко в першому турi мало вiрять як аналітики, так і звичайнi виборцi.
 
У всіх дослідженнях вона посiдає третє місце із значним відривом від лідерів. Хто ж втратить, а хто заробить, стане відомо вже 1 квітня і лише тоді стане зрозумілим — чи варто довіряти букмекерам не лише у спорті, а й у політиці.