«Не було»: спецпрокурор США не знайшов доказів втручання Росії у вибори президента

26.03.2019
«Не було»: спецпрокурор США не знайшов доказів втручання Росії у вибори президента

Спецпрокурор Роберт Мюллер.

Спецпрокурор Роберт Мюллер закінчив розслідування у справі про можливе втручання Росії у президентські вибори в США 2016 року, про що в п’ятницю, 22 березня, повідомив у зверненні до Конгресу генпрокурор США Вільям Барр.

 

За два дні генпрокурор Барр передав до Конгресу перші висновки на чотирьох сторінках про розслідування Мюллера, яке тривало 675 днів і тримало в напрузі США та світ.

 

Ось що він заявив при цьому пресі: «Немає і не було жодної змови з Росією, це найбільш дурисвітське обвинувачення, яке я будь-коли чув, жодної змови, ніякої протидії вчиненню правосуддя».

 

«Втручання не було»

Прибічники президента говорять, що фінал розслідування — політична перемога Дональда Трампа, а противники стверджують, що сама доповідь ставить більше запитань, ніж дає відповідей. Конгресмени-демократи мають намір викликати генпрокурора Вільяма Барра на Капітолійський пагорб для детальних свідчень. 
 
Сам Трамп наслідком роботи спецпрокурора задоволений. Ще б пак! Адже негативний для нього висновок комісії Мюллера у справі «Раша-гейту» (RussiaGate), як за аналогією з «Уотергейтом» назвали розслідування, міг обернутися для Трампа початком процесу імпічменту.
 
Президент США назвав цей звіт «повним виправданням». У Білому домі заявили, що Трамп «був у дуже гарному настрої» і «радий, що все так склалося».
 
Розслідування мало відповісти на два головні питання: чи співпрацювала команда Трампа з Москвою під час президентської кампанії 2016 року і чи намагався американський президент чинити перепони правосуддю?
 
Усі майже два роки, доки тривало розслідування, Трамп ствер­джував, ніби щодо нього ведеться «полювання на відьом», вважав себе жертвою цькування і заперечував зв’язки з Росією. 
 
Наразі ми маємо лише інтерпретацію висновків звіту комісії Мюллера у виконанні генпрокурора Барра, який є «людиною Трампа». Але, як повідомляють американські ЗМІ з посиланням на джерела, близькі до розслідування, у своєму звіті спецпрокурор Мюллер не радить висувати нові обвинувачення у цій справі. Хоча «втручання не було», але на цей час уже висунуто 34 обвинувачення, зокрема й 25 громадянам Росії, ймовірно, співробітникам російської військової розвідки і «фабрики тролів».
 
«Хоча в цьому звіті немає висновку про те, що президент вчинив злочин, він не звільняє його від відповідальності», — написав пан Мюллер у своїх висновках.
 
У рамках розслідування було допитано близько 500 свідків. До команди Мюллера входило 19 юристів, а також близько 40 агентів Федерального бюро розслідувань, експертів iз розвідки, судових аудиторів та інших фахівців.
 
Американські оглядачі також стверджують, що самому Трампу таки мали б висунути обвинувачення у протидії правосуддю. Це пов’язано з тим тиском, який президент чинив на колишнього міністра юстиції Джеффа Сешнса, його заступника Рода Розенштейна, а також звільненого Трампом у травні 2017 року главу ФБР Джеймса Комі. 

«Американці мають право знати правду»

Тепер же головне питання — чи буде оприлюднений повний текст звіту Мюллера і коли. Лист міністра юстиції до Конгресу на чотири сторінки про звіт Мюллера не є об’єктивним підсумком розслідування, заявляють представники демократів у Конгресі США.
 
Глави фракцій демократів у Сенаті та Палаті представників вимагають оприлюднити документ до того, як до нього отримає доступ оточення Дональда Трампа. Про це, зокрема, заявили глава сенатської меншості Чак Шумер та глава демократичної більшості в Палаті представників Ненсі Пелосі.
 
«Пан генеральний прокурор Барр повинен зробити так, щоб ні президент Трамп, ні його адвокати, ні його оточення не мали доступу до доказів і даних, які містяться в доповіді Роберта Мюллера. І Білий дім не повинен отримати можливість участі у прийнятті рішень стосовно того, яка частина цих даних та доказів може бути обнародувана, а яка — ні. Громадяни Америки мають право знати правду», — заявив Чак Шумер. 
 
«Той факт, що доповідь спеціального прокурора Мюллера не звільняє президента від такого серйозного звинувачення, як перешкоджання правосуддю, демонструє, наскільки нагальною є необхідність невідкладного оприлюднення повного звіту й відповідних документів», — заявила спікер Палати представників США Ненсі Пелосі.
 
Вона додала, що міністр юстиції Вільям Барр, призначений президентом Дональдом Трампом лише кілька місяців тому, «не є нейтральним спо­стерігачем» у цьому процесі і що його лист про звіт Мюллера не є об’єктивним підсумком розслідування.
 
Водночас у спільній заяві троє законодавців-демократів, голови комітетів Палати представників США закликали Барра «невідкладно» виступити зі свідченнями в юридичному комітеті.
 
Голови юридичного комітету Джерольд Надлер, комітету із розвідки Адам Шифф і комітету з нагляду Елайджа Каммінгс наголосили, що доповідь Мюллера «прямо не виправдовує президента».
 
«Неприпустимо, що після того, як спеціальний прокурор Мюллер 22 місяці докладно розкривав ці докази, міністр юстиції Барр упродовж 48 годин вирішив не висувати обвинувачень президентові. Міністр юстиції вчинив так, навіть не опитавши президента», — заявили Надлер, Шифф і Каммінгс.
 
Оприлюднення ключових висновків розслідування може ознаменувати початок тривалої боротьби за оголошення всього звіту спецпрокурора Мюллера. Генпрокурор Барр заявив, що такі деталі будуть, але знадобиться деякий час для їх­ньої підготовки.
 
Конкретних часових рамок він не назвав, проте демократи можуть вимагати свідчень генпрокурора перед судовим комітетом.
 
І хоча Дональд Трамп заявив, що відбулося «тотальне виправдання», близько десятка інших розслідувань продовжують вивчати його діяльність.
 
Зокрема, члени комітету з розвідки Сенату США підготують власний звіт щодо можливого втручання Росії у вибори президента США у 2016 році. Про це заявив глава комітету з розвідки Сенату Річард Берр.