«Брекзит» тягне на дно: проти Терези Мей готують «державний переворот»

26.03.2019
«Брекзит» тягне на дно: проти Терези Мей готують «державний переворот»

Лідери Європейського союзу погодилися відтермінувати вихід Великої Британії з блоку.
 
 
Прем’єр-міністр Тереза Мей просила відкласти «дату розлучення», яка призначена на 29 березня, на три місяці, натомість, як домовилися учасники дводенного саміту ЄС у Брюсселі, відстрочити «Брекзит» можна буде за двома сценаріями — до 22 травня, якщо британські парламентарії таки схвалять проект угоди, яку пропонує Тереза Мей.
 
 
Якщо ж Палата громад знову відкине проект угоди, Лондон має повідомити про свої подальші дії до 12 квітня.
 
ЄС знову дав Терезі Мей трохи часу. Якщо угоду про вихід ухвалять наступного тижня, прем’єр отримає два місяці, інакше — через два тижні ЄС буде готовий до жорсткого «Брекзиту», тобто без жодної угоди і з дошкульними для ЄС, але ще більш дошкульнішими для Великої Британії економічними та політичними наслідками.
 
Британські депутати вже двічі відкинули план виходу країни з Євросоюзу, представлений Терезою Мей. При цьому парламент також проголосував проти виходу з ЄС без угоди.
 
Тепер Мей скликає засідання Палати громад і розпочинає третю спробу. Якщо попри все Мей усе ж зможе переконати парламент, британці матимуть час до європейських виборів у травні, аби адаптувати свої закони до нових реалій.
 
Минулих вихідних у Лондоні сотні тисяч людей пройшлися маршем, закликаючи провести новий референдум щодо членства країни в Європейському Союзі.
 
Окрім того, станом на ранок 25 березня електронна петиція до парламенту з вимогою скасувати вихід Британії з ЄС і залишитися в Євросоюзі, започаткована 20 березня, набрала понад 5,3 мільйона підписів. Але Тереза Мей уже чітко дала зрозуміти, що дороги назад не буде.
 
Референдум про вихід Великої Британії з Євросоюзу відбувся в червні 2016 року. За вихід з ЄС висловилися близько 52% тих, хто проголосував.
 
Так британські популісти втягнули власну країну та весь ЄС у вир хаосу, з якого наразі прийнятного для обох сторін «розлучення» виходу не знайдено.
 
Через це Тереза Мей зараз конкурує з Девідом Кемероном за звання найгіршого глави уряду всіх часів, зазначається в коментарі «Німецької хвилі», хоча на це вона вочевидь не заслуговує. 
 
Можливо, що доба Терези Мей закінчується. Як повідомила напередодні низка провідних британських газет, міністри її уряду «готують державний переворот».
 
Вони вимагають від Терези Мей скласти повноваження прем’єр-міністра, а в разі відмови загрожують колективною відставкою.
 
Газета «Санді Таймс» повідомила, що шестеро міністрів готові підтримати кандидатуру віце-прем’єра Девіда Лідінгтона на посаду, яку має звільнити Мей.