У Переяславі відкрили пам’ятник воїнам-учасникам АТО

26.03.2019
У Переяславі відкрили пам’ятник воїнам-учасникам АТО

Земляки схилилися в пошані перед пам’яттю полеглих у війні за незалежну Україну, розв’язану підступними російськими «братами».

У Переяславі відкрили пам’ятник воїнам-учасникам антитерористичної операції.
 
 
Прообразом пам’ят­ника став загиблий під час захисту України мешканець місцевого села Переяславське Олександр Чебаненко.
 
 
Цей щирий і світлий хлопець до військових дій працював на будівництві в Києві.
 
 
Захищати Україну від російського агресора пішов добровольцем у перші ж дні війни. Був солдатом у 30-й окремій механізованій бригаді. 
 
 
 
Доля його родини трагічна. Мама сама виховувала його та старшу сестричку, але сьогодні серед живих уже не залишилося нікого: через хвороби померли жінки, а 7 травня 2015 року у бою поблизу Артемівська на Донеччині загинув і сам Олександр.
 
Його поховали у рідному Переяславському, де за могилою доглядають тітка та двоюрідний брат. Щоб пам’ять про сміливого юнака, як і про кожного самовідданого героя Переяславщини залишилась у серцях земляків, його реальний образ і вибрав для створення монументу скульптор Володимир Микитенко.
 
Разом iз місцевими мешканцями, учасниками операції Об’єднаних сил та Антитерористичної операції, духовенством, старшокласниками ліцею «Патріот», представниками влади, які схилила голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя за Україну, організатори пам’ятного дійства згадали поіменно земляків, загиблих у війні з підступним порушником мирних угод, символом яких тривалий час було це славне місто.
 
Воїни з Переяславщини — Станіслав Зінчико, Андрій Моругий, Сергій Лазенко, Олег Дога, Володимир Корнєв, Роман Гриценко, Олександр Чебаненко, Олександр Довгий i Віталій Вашеняка — назавжди залишаться небесними охоронцями Вітчизни від російської навали.
 
Право відкрити пам’ятник надали дітям із сімей загиблих воїнів Переяславщини, разом із дружиною Президента України — Мариною Порошенко, головою КОДА Олександром Терещуком i народним депутатом України Віталієм Яремою, який ініціював зведення пам’ятника.
 
Відзнаки Президента України отримали ті, хто боровся і вижив, — лейтенант Сергій Гришко, старший сержант Максим Дикий, рядовий Віталій Шевчук, старший солдат Віктор Барсименко, солдат Олександр Кучеренко; старшина Анатолій Одинець, молодші сержанти Микола Груднина і Валерій Марченко, старший сержант Станіслав Барабаш і солдат Віктор Батіщев.
 
Голова ГО «Асоціація учасників бойових дій та учасників антитерористичної операції Переяславщини» Сергій Гришко нагадав, що бійці, які нині борються за наше мирне майбутнє на сході України потребують і цінують підтримку земляків, яких вони захищають, щодня дарують їм своїми молитвами. 
 
На знак пам’яті, шани і безмежної вдячності сотні гостей урочистостей поклали квіти до пам’ятника воїнам, які загинули за незалежність украінської держави.