Агрокластер як ефектина модель: на AGROPORT West Lviv-2019 дали уроки продуктивної співпраці

26.03.2019
У Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького 21-23 березня пройшов форум AGROPORT West Lviv-2019 — один із найбільших заходів аграрної галузі у Східній Європі. Виставка, в межах якої відбулася панельна дискусія щодо кластерного розвитку і розвитку органічного виробництва, орієнтувалась у першу чергу на дрібних і середніх фермерів. Серед ключових тем — тваринництво, рослинництво, вирощування органічної продукції, овочівництво, садівництво, рибне господарство, а також — діджиталізація сільського господарства. Нинішній агрофорум, місцем проведення якого традиційно стали термінали і аеродромні площі, українських аеропортів, уже в перший день відвідали тисячі людей, серед них Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, керівники області та профільного міністерства.
На відміну від традиційних виставок AGROPORT — захід мультиформатний і проходить окремо у трьох містах (Львові, Херсоні та Харкові), щоб максимально врахувати регіональні особливості. Це своєрідний інтерактивний майданчик, де можуть зустрітися всі учасники цього процесу: фермери, бізнес, влада, представники громадськості; показати свої досягнення та обговорити проблеми. Форум входить до офіційного календаря заходів ФАО, проводиться за підтримки Мінагрополітики та Львівської обласної державної адміністрації.
«Агропромисловий комплекс — рушійна сила нашої економіки. Але ми поки й на третину не використовуємо його можливостей, — заявив на відкритті заходу Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. — Торік в агропромисловий ком­плекс і переробку було вкладено капітальних інвестицій на 90 мільярдів гривень. Плануємо суттєво збільшувати кількість таких інвестицій, щоб виробляти більше, якісніше, швидше, створюючи кінцевий продукт споживання, на якому буде написано «Зроблено в Україні».
Головна мета форуму — розвиток потенціалу дрібних та середніх виробників аграрного сектору, створення передумов виробництва конкурентоспроможної продукції сільського господарства, розширення ринків збуту, налагодження міжнародних відносин. На сьогодні AGROPORT UKRAINE — це вже ціла система підтримки виробників. Організатори намагаються підвищувати обізнаність фермерів, давати нові знання, демонструвати кращі технології. Тут збираються найбільш зацікавлені, об’єднані спільною справою люди і спільно можуть зробити багато важливого для галузі і країни. 
Нинішні учасники виставки, яких нарахували до півтори сотні з усієї України, представили сучасну аграрну техніку, новітні технології вирощування та переробки продукції, новинки селекції. Окрім сучасних іноземних технологій представлено і чимало українських розробок: вітчизняна техніка, яка найкраще пристосована до наших ґрунтів, унікальні препарати захисту та добрива, які підходять для виробництва продукції саме у західних регіонах України. Скажімо, дієвим інструментом для просування фермерської продукції на міжнародний ринок стане мобільний додаток AgroportEх.Bio, англійську версію якого представили на виставці. Це розробка українських фахівців, але працюватиме додаток на міжнародному рівні і допомагатиме фермерам без посередників знаходити покупців своєї продукції за кордоном.
Паралельно з експозицією пройшли стратегічні сесії, де фахівці обговорили найважливіші питання галузі. Особлива увага цього року зосереджена на органічному виробництві та сталому розвитку сільських територій. «Сталий розвиток передбачає синергію трьох складових: економічної, соціальної та екологічної, — говорить Михайло Малков, координатор програм розвитку ФАО в Україні. — Це розвиток, який має максимально задовольняти нинішні потреби людства, не завдаючи шкоди довкіллю. Від втілення цих цілей на місцевому та регіональному рівнях Україна тільки виграє». 
Кластер є найкращою формою розвитку сільських територій в Україні, припускає в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час відкриття дискусійної панелі «Майбутнє кластерного розвитку та побудова сталих екосистем в українському АПК». Класторизація має підтримку сьогодні на рівні уряду та держави. Це бізнесорієнтована модель, яка працює на самоокупність. Міністерство вже підтримує і готове підтримувати й надалі ідеї бізнесу інформаційно та дорадницьки. Кластерні ідеї разом із smart-спеціалізацією можуть підвищити конкурентоспроможність регіонів та ефективно реалізовуватися в новостворених територіальних громадах, де є молоді та ініціативні керівники. Мін­агрополітики підтримало пілотні проекти з впровадження агрокластерів у Львівській та Одеській областях. На Львівщині це «ГорбоГори», а на Одещині — «Фрумушика Нова». Реалізація кожного з цих проектів — це спосіб об`єднання фінансових, людських та природних ресурсів, держави, бізнесу та сільських громад. Загальні бюджети проектів склали на Одещині 39,56 млн. грн., на Львівщині — 27,6 млн. грн.
Нагадаємо, що минулого року сільськогосподарська галузь заробила для країни $18,8 мільярдів. При цьому аграрні виробники ще й найбільш дисципліновані платники податків та роботодавці.