Українські біатлоністи так і завершили сезон із однією медаллю

26.03.2019
Українські біатлоністи так і завершили сезон із однією медаллю

Кращим здобутком українських біатлоністок у нинішньому сезоні слід вважати естафетну «бронзу» на чемпіонаті світу в Остерсунді. (Фото з сайта IBU.)

Традиційного завершення біатлонного сезону — з катанням кращих біатлоністів на санях, запряжених оленями, — в нинішньому році не було.
 
 
Після небувалого за масштабами допінгового скандалу російський спорт неабияк підмочив своє реноме, через що втратив право на проведення етапу Кубка світу з біатлону.
 
 
Відтак заключні в сезоні-2018/2019 біатлонні старти Кубка світу відбулися в серці норвезького зимового спорту — Холменколлені, й на радість місцевим уболівальнкам пройшли під знаком домінування норвезького біатлоніста Йоханнеса Бьо.
 
 
Вигравши в рідному краї останні три гонки КС — спринт, «персьют» та мас-старт — Йоханнес встановив новий рекорд перемог за сезон, чим підтвердив закономірність виграшу «Великого кришталевого глобуса». 
 
Перебравши титул кращого «стріляючого лижника» планети від багаторічного домінатора біатлонного світу, француза Мартена Фуркада, Йоханнес Бьо зібрав у нинішньому сезоні увесь комплект «глобусів», перемігши у всіх, без винятку, номінаціях.
 
Водночас кращим поміж українських біатлоністів у Холменколлені, як і впродовж усього сезону, був Дмитро Підручний. Хоча результатів, подібних до тих, які він демонстрував на чемпіонаті світу в шведському Остерсунді, володар планетарного «золота»-2019 не показав.
 
Старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра пояснив, що пік форми Підгрушного в нинішньому сезоні вдалося розрахувати з точністю до секунди.
 
І хоча в Холменколлені Дмитро на медалі не претендував, він став єдиним із представників українського біатлону, кому вдалося потрапити до складу учасників заключної гонки сезону — мас-старту. Підсумкове ж, 19-те місце в цих перегонах, по суті, стало віддзеркаленням загальних здобутків Підручного в Кубку світу, котрий він завершив на 18-й позиції загального протоколу.
 
При цьому найбільше залікових балів за «кубковий» сезон у жіночій збірній України зібрала молода Анастасія Меркушина, котра в підсумковому табелі про ранги фінішувала 35-ю. Водночас «Великий кришталевий глобус» у біатлоністок дістався італійці Доротеї Вірер.
 
Попри те, що на чемпіонаті світу нашим біатлоністкам в естафеті вдалося виграти «бронзу», керівництво вітчизняного біатлону залишилося незадоволеним підсумками сезону.
 
Посівши в Кубку націй сьоме місце, українська біатлонна збірна не змогла повернути собі втрачену минулого сезону максимальну представницьку квоту.
 
Цікаво, що на старт спринтерської гонки в Холменколлені вийшло одразу семеро представниць України. Отримавши на заключний у сезоні етап додаткову квотну преференцію, тренерський штаб «синьо-жовтих» надав можливість провести пристрілку на найвищому рівні представницям найближчого резерву — Яні Бондар, Анні Кривонос, Надії Бєлкіній та Катерині Бех.
 
Чимось особливим порадувати шанувальників вітчизняного біатлону дівчата не змогли, завершивши перегони далеко за межами «топ-30».
 
За словами наставника жіночої збірної України росіянина Андрія Прокуніна, знадобиться ще три-чотири роки, аби ці спортсменки змогли замінити нинішніх лідерів «синьо-жовтих». І це при тому, якщо їм уже зараз довірити місце в «основі» першої команди.
 
Однак, як свідчить Прокунін, штучно відсовувати на другий план ветеранів — Підгрушну й сестер Семеренко — не варто, оскільки тоді жіноча збірна України втратить значну кількість позицій у Кубку націй, а водночас, і зазнає квотних втрат у Кубку світу.
 
У будь-якому разі після завершення сезону голові вітчизняного біатлонного господарства Володимиру Бринзаку доведеться серйозно розмірковувати над вибором подальшого курсу, адже експеримент із децентралізованою підготовкою жіночої команди вийшов не надто вдалим.
 
«Чи залишиться Прокунін? Може вийти так, що йому буде просто нецікаво працювати з нашою збірною. На жаль, ми досі не позбулися того менталітету, коли всі тренери хочуть тренувати своїх спортсменок, а всі спортсменки довіряють тільки своїм тренерам. Силою ж їх не змусиш тренуватися у нейтрального фахівця», — пояснив Бринзак.
 
Інша справа — чоловіча збірна України. Під орудою словака Юрая Санітри капітан «синьо-жовтих» Дмитро Підручний у нинішньому сезоні виграв перше в історії чоловічого вітчизняного біатлону планетарне «золото». У Кубку ж націй «синьо-жовті» посіли десяте місце.