На Донбасі виявили новітні російські системи радіоелектронної боротьби

22.03.2019
Російські окупаційні війська 20 березня 11 разів обстріляли позиції підрозділів Об’єднаних сил, при цьому 10 разів застосували заборонені Мінськими домовленостями міномети калібрів 120 та 82 мм із витратою 74 міни.
 
Крім того, ворог вів вогонь по наших захисниках із протитанкового ракетного комплексу, витративши п’ять керованих ракет, а також з озброєння бойової машини піхоти, гранатометів, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї.
 
Унаслідок обстрілів троє наших захисників отримали поранення. На жаль, 18 березня поблизу хутора Вільний Попаснянського району на Луганщині снайпер бойовиків застрелив бійця 54-ї бригади, солдата-навідника, 20-річного Євгена Керечаніна.
 
Родом хлопець із села Деркачівка Недригайлівського району Сумської області. Євген — четвертий загиблий український військовослужбовець у березні 2019 року.
 
Проте жоден обстріл противника не залишився без адекватної відповіді Об’єднаних сил. За даними розвідки, 20 березня вогнем у відповідь двох окупантів було ліквідовано та п’ятьох поранено. Також знищено склад із боєприпасами та один військовий автомобіль противника.
 
Станом на 7-му годину ранку 21 березня обстрілів позицій наших військ зафіксовано не було. Об’єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
 
Наголосимо, що у своєму звіті від 19 березня СММ ОБСЄ повідомила про виявлення на окупованій території України двох типів новітніх російських систем РЕБ.
 
Аналітики інформаційного ресурсу InformNapalm вважають, що росіяни мають наміри застосовувати ці комплекси не лише проти ЗСУ, а й у бойових умовах — проти американських БПЛА.
 
«БПЛА СММ малого радіуса дії виявив автоматизовану станцію перешкод (Р-330Ж «Житель») на автомобілі «КамАЗ-4310» і комплекс радіоелектронної боротьби («Тирада-2») неподалік н. п. Южна Ломуватка (60 км на захід від Луганська)», — йдеться у звіті ОБСЄ. 

ДО РЕЧІ

«Тирада-2» — це система орбітального придушення, призначена для безконтактного виведення з ладу супутників зв’язку. Розробка цієї системи почалася в 2001 році, а вперше публічно про неї заговорили в 2017-му.
 
У серпні 2018 року на форумі «Армія-2018» публічно було підписано контракт на постачання міноборони РФ цієї новітньої системи РЕБ, а восени пройшли випробування.
 
Виконавець контракту — Владімірський завод «Электроприбор». У грудні 2018-го РІА «Новости» повідомило, що «Тирада-2» в 2019 році надійде на озброєння в Центральний військовий округ.
 
А російська автоматизована станція радіоперешкод Р-330Ж «Житель» призначена для автоматизованого виявлення, пеленгування й аналізу сигналів джерел радіовипромінювання в диапазоні частот 100-2000 МГц, а також для створення радіоперешкод для переносних i мобільних наземних станцій (абонентських терміналів) систем супутникового зв’язку «ІНМАРСАТ» та «ІРІДІУМ», навігаційної апаратури споживачів супутникової радіонавігаційної системи «НАВСТАР» (GPS) i базових станцій стільникової системи зв’язку GSM-900/1800. В Україну не постачалася.
 
Неодноразово фіксувалася в розслідуваннях InformNapalm.
 
Зауважимо, що ці два комплекси РЕБ глушать не лише супутниковий зв’язок, а й хвилі КХ та УКХ диапазонів, а також стільниковий i транкінговий зв’язок.
 
Над лінією розмежування часто літає американський стратегічний БПЛА RQ-4B Global Hawk. Він оснащений інтегрованою системою спостереження і розвідки HISAR (Hughes Integrated Surveillance & Reconnaissance).
 
Це спрощена й дешевша версія комплексу ASARS-2, розробленого для розвідувального літака Lockheed U-2. Цей комплекс також використовують на борту армійського БПЛА RC-7B і продають на міжнародному ринку. Комплекс має радар SAR/MTI, а також оптичний та інфрачервоний сенсори.
 
Всі три підсистеми можуть працювати одночасно, а їхню інформацію оброблятиме єдиний процесор. Цифрові дані можуть передаватися на землю в режимі реального часу в межах прямої видимості або через супутниковий канал зі швидкістю до 50 Мбіт/с.
 
Аналітики InformNapalm вважають, що росіяни з допомогою новітніх станцій РЕБ, зафіксованих місією ОБСЄ 16 березня на окупованій території, намагаються глушити канал зв’язку між американським БПЛА та супутником. Бо в іншому разі їм не було б сенсу тягнути на Донбас новітню потужну систему РЕБ.