В ООН назвали найщасливіші країни світу: попереду скандинави, Україна пасе задніх

22.03.2019
Хтось щасливий, а хтось нещасний. Уже впродовж семи років Організація Об’єднаних Націй проводить дослідження серед 156 країн світу і визначає, де живуть найщасливіші люди у світі.  
 
Ідеєю рейтингу є допомога країнам реагувати на головні потреби громадян та підвищувати рівень життя у світі. Цікаво, що за сім років досліджень стабільно перші позиції займають скандинавські країни.
 
І цей рік не став винятком. Найщасливішою країною світу назвали Фінляндію. Уже другий рік поспіль мешканці саме цієї країни вважаються найщасливішими людьми у світі.
 
Та, окрім Фінляндії, до десятки входять: Данія, Норвегія, Ісландія, Нідерланди, Швейцарія, Швеція, Нова Зеландія, Канада та Австрія. А от найменш щасливою країною у світі є Південний Судан.
 
Недалеко від нього — Центрально-Африканська Республіка, Афганістан, Танзанія та Руанда.
 
Під час дослідження звертають увагу на шість головних показників за останні три роки  — валовий внутрішній продукт, очікувана тривалість здорового життя, соціальна підтримка, свобода вибору в житті, щедрість та корупція.
 
Україна ж цього року посіла 133-тє місце і, за рейтингом, більш щаслива, ніж африканська Ефіопія, але менш щаслива, ніж африканський Чад.
 
Дослідники віднесли нашу державу до двадцятки країн, які за сім років втратили найбільше  позицій. У 2016-му Україна була 123-ю, 111-ю — у 2015, у 2012-му посідала 87-му позицію.
 
Причиною падіння майже на 40 позицій став конфлікт на Донбасі. 
 
Та якщо  враховувати 2017 та 2018 роки, то Україна навпаки піднялася на 5 позицій. На низький рівень задоволеності життям в Україні може впливати розрив між очікуваннями та реальністю, запевняють аналітики, адже українці рiк у рік чекають на зміни і часто ці дуже високі очікування і породжують великі розчарування.
 
Також на це впливає і європейський рівень життя, який такий бажаний для українців і такий недосяжний. Наприклад, африканські країни, які за економічними та політичними показниками значно гірші за нашу державу, почуваються щасливішими, бо просто не знають кращого життя. 
 
До речі, за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, у 2018 році дві третини жителів України заявили, що вважають себе щасливими, а це немало — 63%, 16% почувалися частково щасливими і 17% зазначили, що нещасні.
 
Загалом за статистикою,  молоді українці — щасливіші за старших, і з віком рівень щастя знижується майже лінійно. Впливає на рівень щастя і фінансова стабільність — чим вищий рівень добробуту, тим більше людей почуваються щасливими.
 
Цікавим фактом дослі­дження є те, що чим активніші люди у політичному житті, тим щасливішими вони почуваються. У доповіді ООН наведено кілька прикладів, які показують, що щасливі люди активніші на виборах. Тож 31 березня українці можуть зробити себе трішки щасливішими.